Home riknews.com.cy (Κύπρος) Γαλλία: Σε εξέλιξη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση

Γαλλία: Σε εξέλιξη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση

Γαλλία: Σε εξέλιξη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση

Photo by Valentine CHAPUIS / AFP


Στη Γαλλία, σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, για ανάδειξη της νέας σύνθεσης του κοινοβουλίου, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο της βαριάς ήττας που υπέστη το κυβερνών κόμμα στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

   Εξαιρετικά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Γάλλων πολιτών, αφού στις δώδεκα το μεσημέρι – μέσα σε μόλις τρεις ώρες από το άνοιγμα των καλπών – το ποσοστό προσέλευσης άγγιξε το 26% και είναι κατά επτάμισι εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο, από τις βουλευτικές εκλογές του 2022.   

Ο σημερινός πρώτος γύρος, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να εξασφαλίσει ποσοστό πέραν του 35%, το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς ενδέχεται να κυμανθεί κοντά στο 30% και η παράταξη του προέδρου Μακρόν εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει ένα ποσοστό κοντά στο 20%.

Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος των εκλογών. Σε αυτόν θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δύο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων.

 Οι κάλπες κλείνουν στις εννέα το βράδυ και πριν από τα μεσάνυχτα αναμένεται να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΧΠ/ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2024 – 15:18

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://news.rik.cy/article/2024/6/30/gallia-se-exelixe-krisime-eklogike-anametrese/

Διαβάστε περισσότερα