Κύπρος Ελλάδα και Ισραήλ έχουν επαναβεβαίωσαν τον στόχο να εντείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ενέργεια, ασφάλεια, άμυνα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και διασπορά, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας – Ισραήλ, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει αποφάσεις για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη το αργότερο εντός των επόμενων έξι μηνών.
Παράλληλα, σε κοινές τους δηλώσεις μετά από την Τριμερή στο Προεδρικό Μέγαρο, οι τρεις ηγέτες, ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσαν ότι εξετάζεται η επέκταση του θεσμού των συναντήσεων «3+1» με τη συμμετοχή της Ινδίας. Όπως ανακοινώθηκε, η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο είτε στην Ελλάδα είτε στο Ισραήλ.
Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο οικοδεσπότης της Τριμερούς, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας μέσω μεταφραστή, αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας, για να τονίσει πως «συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πρωταρχικό πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή ιδίως υπό το φως των πρόσφατων των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας που υπαγορεύουν την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση και αυξημένη διασυνδεσιμότητα».
Στις δικές του δηλώσεις, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου όσο και της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Ειδικότερα, στο το θέμα του αερίου, τόνισε ότι «σύντομα θα πρέπει αποφασίσαμε για το πώς το Ισραήλ θα εξαγάγει το αέριο του και οι ίδιες οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την Κύπρο.
«Εξετάζουμε την πιθανότητα να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα», είπε, για να προσθέσει πως «αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν, πιστεύω, τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, νομίζω εντός τριών μηνών».
Από την πλευρά του ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το θέμα της ενέργειας ως κοινού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι σημαντικές επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας και στις τρεις χώρες.
«Συνεπώς έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν προς την ΕΕ και να σεβαστούμε λύσεις που έχουν τις ευλογίες των δύο κυβερνήσεων, αλλά και να εξεταστούν από την αγορά», είπε.
Δ.Κ.
Πηγή: ΡΙΚ/ ΚΥΠΕ/ ΕΡΤ
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Σεπτεμβρίου 2023 – 14:59
https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/9/4/exagoges-phusikou-aeriou-kai-summetokhe-indias-sto-skhema-31-exetase-e-trimeres-binteo/