Home riknews.com.cy (Κύπρος) Επικρίσεις Αρχής κατά της Διαφθοράς εναντίον της Γενικής Εισαγγελίας

Επικρίσεις Αρχής κατά της Διαφθοράς εναντίον της Γενικής Εισαγγελίας

Επικρίσεις Αρχής κατά της Διαφθοράς εναντίον της Γενικής Εισαγγελίας

‘Έντονες επικρίσεις εναντίον της Γενικής Εισαγγελίας διατυπώνει η Αρχή κατά της Διαφθοράς, για την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην προχωρήσει σε διεξαγωγή ποινικής δίωξης εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος είχε επιδείξει, όπως αναφέρεται, ανυπακοή σε πρόνοιες της νομοθεσίας για τη σύσταση και λειτουργία της Αρχής.


Κατά την εξέταση καταγγελίας εναντίον του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, για ασυμβίβαστο, επειδή είχε αναστείλει την ποινική δίωξη τριών προσώπων, ο Μιχάλης Κατσουνωτός είχε επιλέξει να ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής. Η Αρχή θεώρησε ότι η άσκηση αυτού του δικαιώματος ήταν ασυμβίβαστη με τις πρόνοιες της λειτουργίας της και ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του.

Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ενέκρινε το αίτημα, θεωρώντας δικαιολογημένη τη στάση του κυρίου Κατσουνωτού, ζητώντας, όπως αναφέρεται, και τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της Αρχής.

Ο Επίτροπος Διαφάνειας διαφώνησε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και ανακοίνωσε, σήμερα, ότι ο εν λόγω αξιωματικός ήταν ο μόνος μέχρι σήμερα που δεν επέδειξε άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στα αιτήματα της Αρχής και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταχωρεί η ίδια, ως κατήγορος, ιδιωτικές ποινικές διώξεις, σε περιπτώσεις ανυπακοής στη νομοθεσία.

Η Αρχή καταγγέλλει ότι, από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, υπάρχει ζήτημα αρνητικού αντικτύπου σε μελλοντικές εισηγήσεις της, αφού διαφαίνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα αρνείται να προχωρεί σε ποινική ανάκριση οποιασδήποτε υπόθεσης διαφθοράς, με δικαιολογία ότι δεν τηρήθηκαν τα δικαιώματα του υπόπτου κατά την έρευνα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΧ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μαΐου 2024 – 13:46

https://news.rik.cy/article/2024/5/15/epikriseis-arkhes-kata-tes-diaphthoras-enantion-tes-genikes-eisaggelias/

Διαβάστε περισσότερα