Home riknews.com.cy (Κύπρος) Εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Καλεί για αυτοσυγκράτηση...

Εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Καλεί για αυτοσυγκράτηση η διεθνής κοινότητα

Εκτάκτως συνεδριάζει το  Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Καλεί για αυτοσυγκράτηση η διεθνής κοινότητα

Photo by ANGELA WEISS / AFP


Εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και το αίτημα του Ισραήλ για επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη διεθνής κοινότητα μετά τη χθεσινή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Την απάντηση του Ισραήλ, αναμένουν οι ηγέτες χωρών, οι οποίοι στέλνουν μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς όλες τις πλευρές.

On behalf of EU Member States, I condemn in the strongest terms the Iranian attacks against Israel and call on all parties to exercise utmost restraint.

I just spoke to Iran’s FM Abdollahian to convey these messages & urge Iran not to escalate further.https://t.co/spGKwAuMXW

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 14, 2024

Πιλότοι της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψαν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο μεταδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, τόνισε ότι το Λονδίνο υποστηρίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής. Ζήτησε “να επικρατήσει ηρεμία” και νηφαλιότητα ώστε να αποφευχθεί, όπως είπε η κλιμάκωση της σύγκρουσης.

SOYNAK.jpg

Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε σε ανάρτησή του και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Επεσήμανε ότι το Παρίσι εργάζεται με τους εταίρους του για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

I condemn in the strongest terms the unprecedented attack launched by Iran against Israel, which threatens to destabilize the region.

I express my solidarity with the Israeli people and France’s commitment to the security of Israel, our partners, and regional stability.…

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 14, 2024

Το Τόκιο, καταδικάζει, επίσης την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, επισημαίνει ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την κλιμάκωση της κατάστασης επισημαίνοντας ότι επίθεση αυτή επιδεινώνει περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Αλληλεγγύη προς το Ισραήλ εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καταγγέλοντας παράλληλα τη σοβαρή κλιμάκωση στη περιοχή. Ο καγκελάριος κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και κυρίων το Ιράν, μετά τα ιρανικά πλήγματα.

Την «ακλόνητη» στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνέδραμαν στην κατάρριψη των drones και των πυραύλων που εξαπολύθηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Axios, ανέφερε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου ο Αμερικανό πρωθυπουργός, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν,.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του ανησυχούν έντονα ότι μια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα οδηγούσε σε έναν περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες.

joe biden Photo by WHITE HOUSE AFP.jpg

Εξαιρετική ανησυχία εξέφρασε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, απευθύνοντας έκκληση προς όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Κάλεσε το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή».

I strongly condemn Iran‘s blatant and unjustifiable attack on Israel.

And I call on Iran and its proxies to immediately cease these attacks.

All actors must now refrain from further escalation and work to restore stability in the region.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 14, 2024

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απριλίου 2024 – 17:57

https://news.rik.cy/article/2024/4/14/ektaktos-sunedriazei-to-sumboulio-asphaleias-tou-oee-kalei-gia-autosugkratese-e-diethnes-koinoteta/

Διαβάστε περισσότερα