Home riknews.com.cy (Κύπρος) Εκσκαφή για ανεύρεση αγνοουμένων στο Πέντε Μίλι

Εκσκαφή για ανεύρεση αγνοουμένων στο Πέντε Μίλι

Εκσκαφή για ανεύρεση αγνοουμένων στο Πέντε Μίλι

Συνεργείο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων πραγματοποιεί εκσκαφή στην περιοχή Πέντε Μίλι, όπου έγινε η απόβαση του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή του 1974.


Πρόκειται για περιοχή όπου πιστεύεται ότι τάφηκαν οι πρώτοι νεκροί της εισβολής και ότι, σε ομαδικό τάφο, βρίσκονται τα λείψανα 40 έως 70 ελληνοκυπρίων, από τον κατάλογο των αγνοουμένων.

Οι πληροφορίες κατατέθηκαν σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων της Βουλής. Αναφέρθηκε ότι έχουν υποδειχθεί τρία σημεία και ότι η εκταφή γίνεται υπό περιορισμούς γιατί πρόκειται για στρατιωτική περιοχή.

Στην επιτροπή επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι έγινε εκσκαφή στο Μπογάζι για τον ήρωα Τάσο Μάρκου, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Υπό διερεύνηση είναι και πληροφορία για ομαδικό τάφο εικοσιτεσσάρων αγνοουμένων στην Κυθρέα.

Για το σκυβαλότοπο Δικώμου, όπου σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μεταφέρθηκαν δεκάδες αγνοούμενοι από δύο ομαδικούς τάφους στην περιοχή της Άσσιας, αναφέρθηκε ότι ακόμη αναμένεται η συγκατάθεση του κατοχικού καθεστώτος για να αρχίσουν οι εκσκαφές.

Τον τελευταίο χρόνο εντοπίστηκαν τρεις πεσόντες και ταυτοποιήθηκαν δεκατέσσερις αγνοούμενοι. Στον κατάλογο των αγνοουμένων παραμένουν 780 άτομα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Νίκος Σχίζας

ΠΑΧ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου 2024 – 14:38

https://news.rik.cy/article/2024/9/10/ekskaphe-gia-aneurese-agnooumenon-sto-pente-mili/

Διαβάστε περισσότερα