Home riknews.com.cy (Κύπρος) Εκλογές στη Γαλλία: Μεγάλη νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν στον Α’...

Εκλογές στη Γαλλία: Μεγάλη νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν στον Α’ γύρο

Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP


Μια διαφορετική ημέρα ξημερώνει στη Γαλλία και την Ευρώπη μετά την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λεπέν, στις γαλλικές εθνικές εκλογές στον πρώτο γύρο των βουλευτικών.

Το τελικό όμως αποτέλεσμα και το ποιος θα κυβερνήσει τελικά, θα κριθεί μετά και τον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή.

Συγκεντρώνοντας το 34,5% των ψήφων ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς με 29,1%, την τρίτη θέση η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη με 21,5 % και την τέταρτη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 10%.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό έφτασε η ώρα για έναν ευρύ συνασπισμό με ξεκάθαρη δημοκρατική κατεύθυνση στο δεύτερο γύρο, κάνοντας ειδική αναφορά στους Ρεπουμπλικανούς. Από την πλευρά του Λαϊκού Mετώπου κατέστη σαφές πως στις εκλογικές περιφέρειες που οι υποψήφιοι του Λαϊκού Μετώπου προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο, αλλά είναι στην τρίτη θέση θα αποσυρθούν, δίδοντας ταυτόχρονα κατεύθυνση να υπερψηφιστεί ο όποιος αντίπαλος του κόμματος της Λεπέν. Αντιθέτως από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων κατέστη σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου.

“Οι Γάλλοι έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας του αρχηγού του κράτους” δήλωσε μετά τη νίκη της η Μαρίν Λεπέν αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  το «στρατόπεδο Μακρόν πρακτικά αφανίστηκε».

Π.Π. / Μ.Α.

Πηγή: ΕΡΤ

https://news.rik.cy/article/2024/7/1/ekloges-ste-gallia-megale-nike-gia-ten-akrodexia-tes-lepen-ston-a-guro/

Διαβάστε περισσότερα