Home riknews.com.cy (Κύπρος) Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η ετήσια έκθεση...

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η ετήσια έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Εγκρίθηκε  από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η ετήσια έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ετήσια έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


Στην έκθεση σημειώνεται πως εάν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή πλεύσης από την τουρκική κυβέρνηση, η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας δε μπορεί να επανεκκινήσει.

Περιλαμβάνεται επίσης αναφορά για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και η ευρωπαϊκή στήριξη σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Σε άλλο σημείο, οι ευρωβουλευτές συνιστούν την έναρξη διαδικασίας για την εξεύρεση παράλληλου, ρεαλιστικού και αμοιβαία ελκυστικού πλαισίου για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου επαναλαμβάνουν ότι η Άγκυρα είναι βασικός εταίρος στην ασφάλεια, τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και τη μετανάστευση.

Υπογραμμίζουν ωστόσο πως πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμμορφώνεται με τους νόμους, τις αρχές και τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Σεπτέμβριο, η έκθεση θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

ΝΠ/ΜΧ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/7/18/egkritheke-apo-ten-epitrope-exoterikon-upotheseon-tou-eurokoinobouliou-e-etesia-ekthese-gia-ten-entaxiake-poreia-tes-tourkias/

Διαβάστε περισσότερα