Home riknews.com.cy (Κύπρος) ΕΕ: Η διένεξη Κομισιόν – Ουγγαρίας μετατρέπεται σε σύγκρουση μετά το ταξίδι...

ΕΕ: Η διένεξη Κομισιόν – Ουγγαρίας μετατρέπεται σε σύγκρουση μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Όρμπαν στη Μόσχα

ΕΕ: Η διένεξη Κομισιόν – Ουγγαρίας μετατρέπεται σε σύγκρουση μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Όρμπαν στη Μόσχα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί σε μποϊκοτάζ της προεδρίας της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την αποδοκιμασία της για το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, στη Μόσχα.


Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Προέδρου της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε ότι, “υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων”, στις άτυπες συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά το εξάμηνο της ουγγρικής προεδρίας, η Επιτροπή δεν θα αντιπροσωπεύεται από Επιτρόπους αλλά από ανώτερους τεχνοκράτες.

Παράλληλα, δεν θα πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή επίσκεψη του λεγόμενου κολεγίου των επιτρόπων στην Ουγγαρία.

Η απόφαση συνιστά βαριά προσβολή, κυρίως σε συμβολικό επίπεδο, για την Ουγγαρία, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Γιάνος Μπόκα, απέδωσε την απόφαση της Κομισιόν σε «πολιτικούς υπολογισμούς», προσθέτοντας ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να επιλέγει με ποιους θεσμούς και ποια κράτη μέλη της αρέσει να συνεργάζεται.

Ήδη, πάντως, χώρες μέλη της Ένωσης, όπως η Λιθουανία και η Σουηδία, έχουν διαμηνύσει ότι, προς το παρόν, δεν προτίθενται να εκπροσωπούνται σε υπουργικό επίπεδο, στα Συμβούλια Υπουργών στην Ουγγαρία.

Π.Χ. / Μ.Α.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιουλίου 2024 – 06:09

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://news.rik.cy/article/2024/7/16/ee-e-dienexe-komision-ouggarias-metatrepetai-se-sugkrouse-meta-to-taxidi-tou-prothupourgou-ormpan-ste-moskha/

Διαβάστε περισσότερα