Home riknews.com.cy (Κύπρος) Η Ρωσία τάσσεται υπέρ λύσης εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και ζητά...

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ λύσης εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και ζητά διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ λύσης εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και ζητά διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου

Η Ρωσία επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.


Σε ανακοίνωση, στην οποία περιέχονται οι θέσεις σε σειρά θεμάτων, ενόψει της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, επισημαίνεται οτι η τελική διευθέτηση πρέπει να εγκριθεί από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους χωρίς εξωτερικές πιέσεις και οτι η επιβολή αυθαίρετων χρονικών πλαισίων είναι ανεπίτρεπτη.

Αναφέρεται επίσης οτι η Μόσχα θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου στη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού, καθώς και την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων από πλευράς Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας με εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τέλος, η Ρωσία εκτιμά ότι ο τάχιστος διορισμός ειδικού απεσταλμένου ή ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να υποβάλλει έκθεση σε αυτό, θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση της συνολικής διαπραγματευτικής διαδικασίας.

ΝΠ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/9/20/e-rosia-tassetai-uper-luses-entos-tou-plaisiou-tou-oee-kai-zeta-diorismo-eidikou-apestalmenou/

Διαβάστε περισσότερα