Home riknews.com.cy (Κύπρος) Η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά μέσα και από το Κυπριακό, διαμηνύουν στον...

Η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά μέσα και από το Κυπριακό, διαμηνύουν στον Ερντογάν Ευρωπαίοι ηγέτες

Η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά μέσα και από το Κυπριακό, διαμηνύουν στον Ερντογάν Ευρωπαίοι ηγέτες

Η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά μέσα και από το Κυπριακό, είναι ένα από τα μηνύματα που λαμβάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Λιθουανία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ.


Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει ενημέρωση για το πώς απαντά ο Ερντογάν στην πρότασή του για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και για ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κύκλος επαφών του Τούρκου Προέδρου άρχισε με συνάντηση χθες βράδυ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όπως έγκυρα πληροφορείται το ΡΙΚ, τα πρώτα μηνύματα που έφθασαν αφήνουν κάποια αισιοδοξία, καθότι ο Ταγίπ Ερντογαν επιθυμεί πολύ την επίτευξη προόδου στα ευρωτουρκικά. Τα μηνύματα που λαμβάνει και ο ίδιος από τους Ευρωπαίους στις συζητήσεις που γίνονται, είναι ότι η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά μέσα και από το Κυπριακό.

Το μεσημέρι έγινε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου και το απόγευμα του Γερμανού καγκελάριου με τον Ερντογάν, κατά τις οποίες αναμενόταν να γίνει νέα βολιδοσκόπηση για το Κυπριακό. Αύριο, ο Ερντογάν συναντάται με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε πως μπορούν να κάνουν ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων.

Στο μεταξύ, τις θέσεις της Λευκωσίας, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα μεταφέρει ο υπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνάντηση που θα έχει μαζί του τα μεσάνυκτα, ώρα Κύπρου, στη Νέα Υόρκη.

Ο κύριος Κόμπος θα ενημερώσει επίσης τον κύριο Γκουτέρες για την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμένεται ακόμη να θέσει το αίτημα της Λευκωσίας για διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε ήδη με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, στην οποία επανέλαβε τη δέσμευση της Λευκωσίας για λύση βασισμένη σε μιά διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ανάρτηση στο Twitter, ο κύριος Κόμπος ανέφερε πως είχε μια παραγωγική συζήτηση με την Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε παράλληλα συνομιλίες με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν-Πιέρ Λακρουά.

Όπως ανακοίνωσε ο κύριος Κόμπος είχαν μιά ολοκληρωμένη ανταλλαγή απόψεων για την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί.

ΝΠ

Productive discussion with Under-Secretary General @DiCarloRosemary on the Cyprus Question.

Reiterated #Cyprus commitment to a solution based on a bizonal bicommunal federation with political equality, as prescribed in the UNSC resolutions. pic.twitter.com/DhcI1O07hc

— Constantinos Kombos (@ckombos) July 11, 2023

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιουλίου 2023 – 21:33

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/7/11/e-proodos-sta-eurotourkika-perna-mesa-kai-apo-to-kupriako-diamenuoun-ston-erntogan-europaioi-egetes/

Διαβάστε περισσότερα