Home riknews.com.cy (Κύπρος) Η Κομισιόν παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει την απόφαση για παύση Γενικού Ελεγκτή

Η Κομισιόν παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει την απόφαση για παύση Γενικού Ελεγκτή

Η Κομισιόν παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει την απόφαση για παύση Γενικού Ελεγκτή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε πληροφορίες, τη μεταρρύθμιση του θεσμού και το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων και τη λογοδοσία της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Γιόρντις Φερόλι, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, με αφορμή τη δικαστική απόφαση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.


Η εκπρόσωπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι “η Επιτροπή δεν σχολιάζει τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων”.

Η κυρία Φερόλι δήλωσε, επίσης, ότι η Κομισιόν παρακολουθεί και τις εξελίξεις σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ζήτημα περιορισμένης πρόσβασης σε πληροφορίες, που επηρεάζει την εργασία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στην έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2024, η Επιτροπή αναφέρει ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες επηρεάζει την ικανότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να διενεργεί αποτελεσματικά ελέγχους στα οικονομικά των δημόσιων οργανισμών».

Σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα και τη λογοδοσία της εισαγγελικής αρχής, η κυρία Φερόλι είπε ότι «στην έκθεση για το κράτος δικαίου η Επιτροπή ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Εισαγγελίας, αφού η Κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης νομοθεσίας με στόχο το διαχωρισμό των συμβουλευτικών και εισαγγελικών καθηκόντων του Γενικού Εισαγγελέα».

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ/ΚΥΠΕ

ΠΑΧ/ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου 2024 – 14:39

https://news.rik.cy/article/2024/9/21/e-komision-parakolouthei-alla-den-skholiazei-ten-apophase-gia-pause-genikou-elegkte/

Διαβάστε περισσότερα