Home riknews.com.cy (Κύπρος) Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει προσπάθειες νομιμοποίησης ψευδοκράτους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει προσπάθειες νομιμοποίησης ψευδοκράτους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει προσπάθειες νομιμοποίησης ψευδοκράτους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες νομιμοποίησης του ψευδοκράτους, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.


Σε γραπτή δήλωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρεται σε τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, τη λεγόμενη, διεθνώς μη αναγνωρισμένη, τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου.

Σημειώνει ότι η απόφαση, εκκρεμούσης της επικύρωσής της, είναι λυπηρή και ότι έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Βρυξέλλες, υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατέστησαν επανειλημμένα σαφές ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κύριος Μπορέλ σημειώνει επίσης ότι η συμμετοχή του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε, αποκλειστικά, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και του Οργανισμού.

Προστίθεται ότι η Ουγγαρία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του 2024 δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Ευρωπαικό Συμβούλιο για την προώθηση των σχέσεων με τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΚΥΠΕ

ΦΙΛ/ΧΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιουλίου 2024 – 07:22

https://news.rik.cy/article/2024/7/7/e-europaike-enose-aporriptei-prospatheies-nomimopoieses-pseudokratous/

Διαβάστε περισσότερα