Home riknews.com.cy (Κύπρος) ΔΟΕΑ: Με ψήφισμα ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό...

ΔΟΕΑ: Με ψήφισμα ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

ΔΟΕΑ: Με ψήφισμα ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία ζητούν τα κράτη – μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.


Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε χθες στην ετήσια Γενική Διάσκεψη του Οργανισμού στη Βιέννη ζητεί την άμεση αποχώρηση κάθε στρατιωτικού και άλλου μη εξουσιοδοτημένου προσωπικού από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς και την επιστροφή του εργοστασίου υπό τον πλήρη έλεγχο των αρμοδίων ουκρανικών αρχών.

Αξιώνει, επίσης, να επιτραπεί στους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στον πυρηνικό σταθμό να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του εργοστασίου.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη για τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος λόγω των εχθροπραξιών κοντά στο συγκρότημα των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Το ψήφισμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας υπερψηφίστηκε από 69 κράτη – μέλη και καταψηφίστηκε από έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΜΒ /ΜΧ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/9/29/doea-me-psephisma-zetei-ten-apokhorese-ton-rosikon-strateumaton-apo-ton-pureniko-stathmo-tes-zaporizia/

Διαβάστε περισσότερα