Home riknews.com.cy (Κύπρος) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Βελτιωμένη η εικόνα της κυπριακής οικονομίας

Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Βελτιωμένη η εικόνα της κυπριακής οικονομίας

Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Βελτιωμένη η εικόνα της κυπριακής οικονομίας

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα της κυπριακής οικονομίας κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024.


Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου απέδωσε την εξέλιξη στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και τις πληθωριστικές πιέσεις, που ενίσχυσαν τα έσοδα από έμμεσους φόρους, επισημαίνοντας ότι πλέον η Κύπρος βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, με βάση την αξιολόγηση από όλους τους μεγάλους οίκους μελέτης και ανάλυσης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι κίνδυνοι για τα δημόσια οικονομικά, ιδιαίτερα σε ένα οικονομικό περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας.

Σημείωσε ότι η αύξηση στις δημόσιες δαπάνες ξεπέρασε το 9%, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις απολαβές προσωπικού και στις κοινωνικές παροχές.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε ότι οι πιέσεις για περαιτέρω αυξήσεις στις απολαβές προσωπικού και για δαπάνες που σχετίζονται με το ΓεΣΥ, παραμένουν δύο σημαντικές πηγές κινδύνων για τα επόμενα έτη.

Υπέδειξε ακόμη ότι οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνονται για ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να είναι στοχευμένα στην προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΣΤΣ/ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτωβρίου 2023 – 18:12

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/10/23/dioiketes-kentrikes-trapezas-beltiomene-e-eikona-tes-kupriakes-oikonomias/

Διαβάστε περισσότερα