Home riknews.com.cy (Κύπρος) Διαπραγματευτής Ε/Κ πλευράς: Η Βρετανία πρέπει να συμμετάσχει στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση

Διαπραγματευτής Ε/Κ πλευράς: Η Βρετανία πρέπει να συμμετάσχει στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση

Διαπραγματευτής Ε/Κ πλευράς: Η Βρετανία πρέπει να συμμετάσχει στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση

Συνέχεια των καθιερωμένων συναντήσεων που γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ήταν η χθεσινή συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, δήλωσε στο Τρίτο, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαος Μενελάου.


Όπως είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων και αναγνωρίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι η επικέντρωση θα πρέπει να είναι στο πως υλοποιούνται οι αποφάσεις του δείπνου στη Νέα Υόρκη, για διεξαγωγή διευρυμένης συνάντησης στο εγγύς μέλλον και διερεύνηση της πιθανότητας διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης.

Το σημαντικό, τόνισε ο κύριος Μενελάου, είναι η δέσμευση του Γενικού Γραμματέα να συνεχίσει τις προσπάθειες με υψηλόβαθμο στέλεχος της Γραμματείας και εμπλοκή όλων όσοι αποτελούν μέρος του Κυπριακού, για τη διεξαγωγή διευρυμένης συνάντησης.  

Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική απαίτηση να μην παρίσταται στην άτυπη σύσκεψη η Βρετανία, ο Μενέλαος Μενελάου επισήμανε ότι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού συζητούνται μεταξύ όλων των εμπλεκομένων δηλαδή, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βρετανία, που είναι τα συμβαλλόμενα μέρη στις συνθήκες του 1960.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, είπε ότι το ζήτημα συζητείται εδώ και καιρό και ότι οι προσθεσεις της αλλης πλευράς θα διαφανούν το επομενο διάστημα.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο κύριος Μενελάου, ζητούσε άνοιγμα μόνο της διόδου στη Μια Μηλιά, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά και τη διάνοιξη των σημείων στα Κόκκινα και στο Πυρόϊ.   

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΕΥΗ/ΠΓ

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτωβρίου 2024 – 09:51

https://news.rik.cy/article/2024/10/25/diapragmateutes-ek-pleuras-e-bretania-prepei-na-summetaskhei-sten-atupe-dieurumene-sunantese/

Διαβάστε περισσότερα