Home riknews.com.cy (Κύπρος) Δηλώσεις κομμάτων μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Δηλώσεις κομμάτων μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Δηλώσεις κομμάτων μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Την στήριξη του ΔΗΣΥ σε κάθε πρωτοβουλία και δη στις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξή των διαπραγματεύσεων με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο εξέφρασε η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.


Ανέφερε ότι ο απόηχος της συνάντησης των ηγετών μετά και από ενέργειες της δικής μας πλευράς σημειώνεται και καταγράφεται ως θετικός και τώρα εργαζόμαστε στην προετοιμασία με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία. Ο στόχος, είπε, είναι ένας και κοινός: η λύση του προβλήματος.

Πρόσθεσε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει όλοι να ενώσουμε δυνάμεις και να βάλουμε πάνω από όλα το καλό της πατρίδας. Διαβεβαίωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός αυτή την πορεία θα ακολουθήσει.

Είπε επίσης ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας καθώς και με την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ξεκάθαροι στην θέση μας υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι πρέπει η ελληνοκυπρικακή πλευρά να διασφαλύσει τις συγκλίσεις και την ίδια ώρα να εκφράζει την ετοιμότητά της να διαπραγματευτεί επί των εκκρεμούντων ζητημάτων έτσι όπως διατυπώνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο κύριος Στεφάνου επανέλαβε την θέση του κόμματός του ότι «είναι θετικό το γεγονός πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να συγκαλέσει μια άτυπη διευρυμένη συνάντηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις για να δει κατά πόσον υπάρχει προοπτική να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Θετική και σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, την έναρξη νέας διαδικασίας στο Κυπριακό μετά από 7 χρονια στασιμότητας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι οι θετικές εξελίξεις οφείλονται στις πρωτοβουλίες του προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει την στείρα άρνηση της τουρκικής πλευράς, που έθετε ως προϋπόθεση την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

Επισήμανε πως η Τουρκία εμμένει στις διαχρονικές θέσεις της και εξέφρασε βεβαιότητα ότι στην επικείμενη άτυπη πολυμερή διάσκεψη για το κυπριακό, η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να θέσει τα δικά της αιτήματα, για αλλαγή της βάσης συζητήσης του κυπριακού.

Ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιδιώξει τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φαίνεται ότι μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε προτάσεις για άρση του αδιεξόδου στο κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρίστου.

Είπε ότι η τουρκική πλευρά εμμένει στις παράνομες αξιώσεις της.

Ο κύριος Χρίστου είπε ότι η όποια διάνοιξη νέων διαφραγμάτων, ιδιαίτερα χωρίς την εξασφάλιση σοβαρών ανταλλαγμάτων, δυσχεραίνει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενισχύει οικονομικά τα παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι τον καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό, τον έχει η Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

“Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί και να αποφύγουμε λάθη του παρελθοντος”, ανέφερε ο κύριος Σιζόπουλος.

Τόνισε ότι η εμμονή της τουρκίκης πλευράς στις απαράδεκτες θέσεις της, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη επαναφοράς του κυπριακού στην ορθή βάση, ως θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού.

Είπε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, ενόσω η τουρκική πλευρά συνεχίζει τον παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου.

Την ευχή να είναι χρήσιμο το άτυπο δείπνο για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κύριος Καρογιάν είπε εισηγήθηκε ότι θα πρέπει το συντομότερο να συνέλθει και πάλι σε δεύτερη συνεδρία η πολιτική επιτροπή για το Κυπριακό για να εξετάσει και τις συγκλίσεις και τη συμφωνία των προωθούμενων ιδεών με το κεκτημένο και τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε λεπτομερώς το Εθνικό Συμβούλιο για το τι προηγήθηκε και το πως προχωρούμε σε αυτό το άτυπο δείπνο της 15ης του μήνα.

Η επόμενη περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα πρέπει η πλευρά μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Κυριάκος Τσιμίλλης μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Σε ότι αφορά τον σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα ανέφερε ότι πρέπει με κάθε τρόπο «να στηρίξουμε τους Τουρκοκυπρίους που αντιτίθενται στον σφετερισμό».

Για τα οδοφράγματα, είπε ότι το άνοιγμα δεν αποτελεί βήμα προς λύση. Είπε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΓ, ΚΩΣ, ΧΡΥ

https://news.rik.cy/article/2024/10/22/deloseis-kommaton-meta-ten-sunedria-tou-ethnikou-sumbouliou/

Διαβάστε περισσότερα