Home riknews.com.cy (Κύπρος) Βέτο ΗΠΑ σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για κατάπαυση του πυρός στη...

Βέτο ΗΠΑ σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή

Βέτο ΗΠΑ σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή

Photo by Bryan R. Smith / AFP


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν βέτο στο ψήφισμα που προωθούσε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για διακοπή των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες.

Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον έθεσε βέτο, επειδή στο κείμενο του ψηφίσματος δεν γινόταν αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας πως για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας ευθύνεται η Χαμάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά παράδοση, προστατεύουν τον στενό σύμμαχό τους Ισραήλ, από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θεωρούν ότι είναι σε βάρος του.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ – χωρίς να το κατονομάζει – να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, να μετακινηθούν νότια.

Παράλληλα, καταδίκαζε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, ως επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων. Επιπλέον, ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ζητήσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ώστε να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των ομήρων και να προωθηθεί βοήθεια στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΚΥΠΕ

ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτωβρίου 2023 – 19:42

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/10/18/beto-epa-se-psephisma-sto-sumboulio-asphaleias-gia-katapause-tou-puros-ste-mese-anatole/

Διαβάστε περισσότερα