Home riknews.com.cy (Κύπρος) Αξιολογούνται προτάσεις για αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα της ενέργειας είπε ο Παπαναστασίου

Αξιολογούνται προτάσεις για αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα της ενέργειας είπε ο Παπαναστασίου

Αξιολογούνται προτάσεις για αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα της ενέργειας είπε ο Παπαναστασίου

Η 1η Απριλίου σηματοδοτεί την εφαρμογή της πράσινης φορολογίας την οποία συμφώνησε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Ευρωπαϊκή επιτροπή.


Από την πρώτη Απριλίου καταργείται επίσης το μειωμένο τέλος κατανάλωσης στα καύσιμα κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων παραδέχθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε δηλώσεις στην Πάφο ο κύριος Παπαναστασίου ανέφερε ότι την περίοδο αυτή αξιολογούνται από το υπουργείο οικονομικών προτάσεις που αφορούν και αντισταθμιστικά μέτρα στο τομέα της ενέργειας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαναστασίου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μην εφαρμοσθεί η πράσινη φορολογία. Μπορούν ωστόσο, συμπλήρωσε, να δοθούν κάποια αντισταθμιστικά, στοχευμένα σε κάποιες ομάδες που θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα από την αύξηση των καυσίμων και γενικότερα στα θέματα της ενέργειας.

Ιδιαίτερα για τον ηλεκτρισμό επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένο πλάνο με βραχυπροθέσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Στις άμεσες λύσεις περιλαμβάνονται τα σχέδια για τα φωτοβολταικα, εξήγησε, και στα μακροπρόθεσμα η εισαγωγή του φυσικού αεριού που θα μειώσει κατά πολύ το κόστος της συμβατικής παραγωγής.  

Για τις εργασίες στο Βασιλικό επανέλαβε ότι ο στόχος είναι η ολοκλήρωση των εργασιών στο τερματικό εντός του έτους, και αυτό διευκρίνισε δεν σχετίζεται μόνο με την χορηγία της Ε.Ε. 

Το κυριότερο, συνέχισε, είναι ότι επείγει η μείωση του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Ο κ. Παπαναστασίου χαιρέτισε τις δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων σημειώνοντας ότι είναι το τερματικό είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί για την Κύπρο αλλά και για την Κίνα.

Για τις εξορύξεις σημείωσε ότι αναμένονται  οι αποφάσεις των διαχειριστριών εταιρειών για τον τρόπο σύνδεσης και ανάπτυξης  των κοιτασμάτων στα οικόπεδα  της Κυπριακής ΑΟΖ , τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Πανίκος Ευριπίδου – ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μαρτίου 2024 – 12:47

https://news.rik.cy/article/2024/3/25/axiologountai-protaseis-gia-antistathmistika-metra-ston-tomea-tes-energeias-eipe-o-papanastasiou-1885942/

Διαβάστε περισσότερα