Home riknews.com.cy (Κύπρος) Αύριο ανοίγει ξανά το πέρασμα της Ράφα-Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και...

Αύριο ανοίγει ξανά το πέρασμα της Ράφα-Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ειρηνευτικές συνομιλίες ζητεί επιτροπή του ΟΗΕ

Αύριο ανοίγει ξανά το πέρασμα της Ράφα-Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ειρηνευτικές συνομιλίες ζητεί επιτροπή του ΟΗΕ

Φωτογραφία: Mohammed ABED / AFP


Αύριο ανοίγει ξανά το πέρασμα της Ράφα για κατόχους ξένων διαβατηρίων και για άτομα με διπλή υπηκοότητα, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως ανέφερε Αιγύπτιος αξιωματούχος, σήμερα πέρασαν στην Αίγυπτο μέσω της Ράφα εβδομήντα – έξι Παλαιστίνιοι τραυματίες και τριακόσιοι – τριάντα – πέντε κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ αυτών που έφυγαν από τη Γάζα είναι και πέντε Γάλλοι και τέσσερις Ιταλοί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η χώρα του διαπραγματεύεται την έξοδο Τούρκων πολιτών.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, περίπου επτάμισι χιλιάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων αναμένεται να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα μπορέσουν να αναχωρήσουν αεροπορικώς από την Αίγυπτο από το αεροδρόμιο της πόλης Αλ Αρίς.

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ειρηνευτικές συνομιλίες ζητεί η Επιτροπή για τα δικαιώματα του παιδιού των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας «τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών» στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δεκαοκτώ ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που μετέχουν στην Επιτροπή, τονίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να αποτελέσει «την αρχή για συνομιλίες, με στόχο την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή».

Τονίζουν ότι ένας πόλεμος στον οποίο σκοτώνονται χιλιάδες παιδιά «δεν μπορεί να έχει νικητή» και «καταδικάζουν σθεναρά την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον στόχων στη Γάζα, με αποτέλεσμα περισσότερα από τρισήμισι χιλιάδες παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν, επίσης, ανησυχία για την τύχη των παιδιών που παραμένουν όμηροι της Χαμάς.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2023 – 21:49

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/11/1/aurio-anoigei-xana-to-perasma-tes-rapha-katapause-tou-puros-ste-gaza-kai-eireneutikes-sunomilies-zetei-epitrope-tou-oee/

Διαβάστε περισσότερα