Home riknews.com.cy (Κύπρος) Απόλυτη ανατροπή στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία

Απόλυτη ανατροπή στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία

Απόλυτη ανατροπή στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία

Απόλυτη ανατροπή καταγράφεται στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.


Η συμμαχία αριστερών κομμάτων καταλαμβάνει την πρώτη θέση, το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έρχεται δεύτερο και η άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν – που θεωρείτο το απόλυτο φαβορί – υποχωρεί στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση αποτελέσματος και με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται σε εξέλιξη, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς, φαίνεται να εξασφαλίζει από 184 έως 186 έδρες.

Το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται, μέχρι στιγμής, να εξασφαλίζει από 160 έως 162.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, “Εθνικός Συναγερμός”, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει από 141 έως 143 έδρες και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα από 65 μέχρι 67 βουλευτικές έδρες.

Ως εκ των πραγμάτων όπως διαμορφώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα, η Γαλλία οδηγείται, πλέον, σε αχαρτογράφητα νερά ως προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αφού κανένα κόμμα ή συμμαχία δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Στην πράξη δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν εβδομάδες συζητήσεων.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται αντιμέτωπος με την προοπτική να ηγηθεί της Γαλλίας, έχοντας δίπλα του έναν πρωθυπουργό ο οποίος να αντιτίθεται στις πλείστες από τις πολιτικές του.

“Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να κυβερνήσει”, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανυπότακτη Γαλλία” – ενός εκ των κομμάτων της αριστερής συμμαχίας – Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Είπε πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί ήττα στις βουλευτικές εκλογές, ότι ο πρωθυπουργός Ατάλ πρέπει να αποχωρήσει και η “αριστερή συμμαχία” να κυβερνήσει τη χώρα.

Αναφερόμενος στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν τόνισε πως ο Γαλλικός λαός απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο σενάριο, αφού αν και θεωρείτο πως θα κερδίσει τις εκλογές, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Τη συγκρότηση της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σε σώμα, θα αναμείνει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προτού λάβει τις αποφάσεις που αρμόζουν, ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο.

Παράλληλα, συνέστησε σε όλους υπομονή, μέχρι την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Η συγκρότηση σε σώμα της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, την Τετάρτη αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Νάτο.

Παρά την αρνητική έκβαση, η επικεφαλής της άκρας δεξιάς, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε πως ο πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται πλέον σε “μη βιώσιμη κατάσταση”.

Την ίδια στιγμή, απέδωσε την ήττα του “Εθνικού Συναγερμού”, στην τακτική που εφάρμοσαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η κυβερνητική παράταξη.

Η Λεπέν διεμήνυσε, πως η νίκη του κόμματός της, πήρε απλώς “αναβολή”.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε ότι, πιστός στις δημοκρατικές παραδόσεις και σύμφωνα με τις αρχές του, θα υποβάλει σήμερα την παραίτηση του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανέφερε πως θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, για όσο χρονικό διάστημα το καθήκον το απαιτεί.

Ο Ατάλ δήλωσε πως η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι στη νέα Εθνοσυνέλευση δεν είναι δυνατή η συγκρότηση καμίας απόλυτης πλειοψηφίας από τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, χαιρέτισε το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα αντιστάθηκε και εξέλεξε τριπλάσιους βουλευτές, απ’ αυτούς που προέβλεπαν ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΣ/ΜΧ

https://news.rik.cy/article/2024/7/8/apolute-anatrope-ston-deutero-guro-ton-eklogon-ste-gallia/

Διαβάστε περισσότερα