Home riknews.com.cy (Κύπρος) Αντωνίου: Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι η πρωτοβουλία Γκουτέρες θα έχει...

Αντωνίου: Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι η πρωτοβουλία Γκουτέρες θα έχει προοπτική

Αντωνίου: Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι η πρωτοβουλία Γκουτέρες θα έχει προοπτική

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να διασφαλίσει ότι η νέα πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα έχει προοπτική, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Μιλώντας στο πρωινό δρομολόγιο και αναφερόμενος στη νέα επιστολή του πρόεδρου Χριστοδουλίδη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γιάννης Αντωνίου είπε ότι σε αυτήν εκφράζεται η ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των συνομιλιών, αφού προηγηθεί καλή προετοιμασία.

Ο κύριος Αντωνίου ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε εισήγηση να υπάρξουν παράλληλες συζητήσεις σε τρία χωριστά τραπέζια, στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πρώτο τραπέζι θα συμμετέχουν οι δυο πλευρές και θα ζητηθούν οι εσωτερικές πτυχές.

Στο δεύτερο τραπέζι εκτός από τις δυο πλευρές θα συμμετέχουν τουλάχιστον η Ελλάδα και η Τουρκιά και θα συζητηθούν οι θέματα ασφάλειας και αποχώρησης στρατευμάτων.

Στο τρίτο τραπέζι θα συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκοκυπριακή κοινότητα, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία και θα συζητηθούν οι εγγυήσεις.

Ο κύριος Αντωνίου διευκρίνισε ότι οι σχετικές προτάσεις είναι ακόμα σε επίπεδο εισηγήσεων.

Επιδίωξη ανέφερε ο κύριος Αντωνίου είναι οι συναντήσεις αυτές να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και η νέα πρωτοβουλία να μην είναι το τέλος του δρόμου αλλά η αφετηρία για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτωβρίου 2024 – 09:55

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://news.rik.cy/article/2024/10/23/antoniou-e-kubernese-thelei-na-diasphalisei-oti-e-protoboulia-gkouteres-tha-ekhei-prooptike/

Διαβάστε περισσότερα