Home riknews.com.cy (Κύπρος) Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ -Κυβέρνησης για την στάση της Κύπρου όσον αφορά το...

Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ -Κυβέρνησης για την στάση της Κύπρου όσον αφορά το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών

Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ -Κυβέρνησης για την στάση της Κύπρου  όσον αφορά το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών

Photo by KENZO TRIBOUILLARD/AFP


Το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η στάση που τήρησε η Κύπρος όσον αφορά το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για άμεση κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται σε συνέπεια με τη σταθερή στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία από τις 7 Οκτωβρίου και εντεύθεν καταγράφεται σε όλες τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η θέση αυτή βασίζεται στον απερίφραστο σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου , την προστασία των αμάχων όπως και την ανεπιφύλακτη καταδίκη  των ειδεχθών τρομοκρατικών πράξεων της Χαμάς.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η Κύπρος κατέβαλε επιμελή προσπάθεια προς υιοθέτηση κοινής θέσης της Ευρωπαικής Ένωσης, στηρίζοντας τροπολογία που θα διασφάλιζε θετική ψήφο εκ μέρους της Δημοκρατίας, εντούτοις αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Νωρίτερα το ΑΚΕΛ είχε καλέσει την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, για ποιο λόγο επέλεξε να τηρήσει αποχή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, την ώρα, προσθέτει, που άλλα ευρωπαϊκά κράτη στήριξαν την έκκληση για κήρυξη εκεχειρίας. Η στάση αυτή εκθέτει τη Κύπρο και ακυρώνει την αξιοπιστία της διεθνώς,  ανέφερε το ΑΚΕΛ.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης,δήλωσε ότι είναι λυπηρό ότι το ΑΚΕΛ αξιοποιεί έναν πόλεμο έξω από την Κύπρο για να ασκήσει κριτική στη κυβέρνηση, την ώρα πού η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει το ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Δήλωσε επίσης πως η Κύπρος, όπως συνολικά 15 ευρωπαϊκές χώρες, τήρησε αποχή, καθότι δεν περιλαμβανόταν ξεκάθαρη καταδίκη της Χαμάς και δεν επετεύχθη ομόφωνη στάση της Ευρωπαικής Ενωσης.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ένσταση με το περιεχόμενο και καταδίκασε την όποια ενέργεια αποσκοπεί στον θάνατο άμαχου πληθυσμού.

Ανταπαντώντας ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, αναφέρει πως εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν συγκινείται με τις σφαγές παιδιών και αμάχων στη Γάζα, ας σκεφτεί ότι είναι Πρόεδρος χώρας που είναι θύμα εισβολής και κατοχής .

ΑΚ/ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου 2023 – 18:15

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/10/28/antiparathese-akel-kuberneses-gia-ten-stase-tes-kuprou-oson-aphora-to-psephisma-ton-enomenon-ethnon/

Διαβάστε περισσότερα