Που να πας 19 June 2020 Hits: 1539
Άγιος Αμβρόσιος
Το χωριό Άγιος Αμβρόσιος βρίσκεται στον κύριο δρόμο Λεμεσού-Ομόδους-Πλατρών σε απόσταση 29 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Γειτονεύει με τις κοινότητες Βουνί, Πάχνας, Πραστιό, Δωρά, Μαλλιά, Κισσούσα, Κυβίδες και Aνώγυρα.
Ο επισκέπτης που παει στο χωριό μπορεί να βρει δροσιά και ξεκούραση στην μεγάλη συκαμινιά που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και να απολαύσει συγχρόνως τον καφέ ή την μπύρα του στα καφενεία που είναι εκεί γύρω.
Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης στο χωριό είναι η εκκλησία του Αγίου Αμβροσίου που είναι κτίσμα τους 14ου αιώνα, καθώς και το εξωκλήσι της Αγίας Ελισάβετ με τις βυζαντινές τοιχογραφίες της καθώς και το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που είναι κτίσμα του 11ου αιώνα.
Είναι ένα από τα ωραιότερα κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού και ήταν και θα παραμείνει πάντοτε γνωστό για την αμπελοκαλλιέργεια του. Απόδειξη όλων αυτών είναι τα εξαιρετικά κρασιά που παράγει το οικολογικό οινοποιείο του χωριού που έκανε γνωστό τον Άγιο Αμβρόσιο σε όλη την Ευρώπη.
Βάσα Κοιλανίου
Μέσα σε μια μικρή κοιλάδα και στις γύρω πλαγιές της που περιβάλλονται από μικρά και μεγάλα βουνά, οροπέδια, απότομες πλαγιές και γκρεμούς, όλα αμπελόφυτα, σε μέσο υψόμετρο 750 μέτρα και σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού, βρίσκεται κτισμένο το γραφικό αμπελοχώρι της Βάσας Κοιλανίου. Το χωριό πήρε το όνομα του, που είναι καθαρά αρχαίας ελληνικής προέλευσης, από την λέξη Βάσσα ή Βήσσα που σημαίνει δασώδης κοιλάδα.
Η Βάσα υπήρξε σημαντικό φέουδο κατά τα μεσαιωνικά χρόνια. Ήταν κτήμα των σταυροφόρων βαρόνων Ιβελίων της Γιάφφας.
Στη Βάσα διατηρείται ακόμα και σήμερα η γοητευτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με λιθόστρωτους δρόμους, μακρυνάρια, δίχωρα και ανώγια, κτισμένα με άψογη πελεκητή ασβεστόπετρα. Σε αρκετά σπίτια υπάρχουν ακόμη τα παλιά πατητήρια, αλλά και τα σύγχρονα πιεστήρια για την παραγωγή του φημισμένου βασιώτικου κρασιού καθώς και οι αποστακτήρες για την παραγωγή της ζιβανίας.
Σωτήρα Λεμεσού
Η Σωτήρα Λεμεσού, είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται 20 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε διοικητική έκταση χωριό της επαρχίας Λεμεσού.
Η ονομασία του χωριού , όπως και αυτό της Σωτήρας Αμμοχώστου, έχει αγιολογική ονομασία. Φέρει το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Εξάλλου η κύρια εκκλησία της κοινότητας είναι αφιερωμένη στον Χρυσοσώτηρα και γίνεται μεγάλο πανηγύρι κατά την γιορτή αυτή στις 6 Αυγούστου.
Κοντά στο χωριό υπάρχει σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με οικισμούς των Προϊστορικών χρόνων, που αποδεικνύουν αρχαιότατη κατοίκηση της περιοχής. Η Σωτήρα φημίζεται για την πρωτοποριακή κατασκευή του ρεσιού καθώς επίσης και για τα νοστιμότατα χρυσοκούλουρα της.
Φοινί
Το Φοινί είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου και βρίσκεται κτισμένο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην οροσειρά του Τροόδους σε μέσο υψόμετρο 920 μέτρων, ανάμεσα σε απότομες πλαγιές και ψηλές καταπράσινες από τα πεύκα βουνοκορφές. Το χωριό βρίσκεται 44 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού.
Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Τροοδίτισσας και στα νοτιοδυτικά του η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που ήταν μοναστήρι. Την ομορφιά και τη γραφικότητα του χωριού έρχεται να συμπληρώσει ο καταρράκτης του Φοινιού που βρίσκεται στην καταπράσινη περιοχή της “Χαντάρας”.
Η μορφολογία του εδάφους, η περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη, ανάγκασε τους κατοίκους του Φοινιού να ασχοληθούν και με διάφορες άλλες εργασίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, το Φοινί έγινε γνωστό για την αγγειοπλαστική του, την κατασκευή παραδοσιακών επίπλων και για την κατασκευή του φοινιώτικου λουκουμιού.