GuruPolitico.
Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…
Τι κερδίσαμε;
Αυτήν τη φορά ο Νίκαρος τα κατάφερε και πήρε τα εύσημα! Οι ευρωπαίοι εταίροι, οι υπεραντλαντικοί σύμμαχοι, όπως επίσης και οι ανά την Κύπρο φιλελεύθεροι και νεοφιλελεύθεροι δημοκράτες έσπευσαν να συγχαρούν τον Πρόεδρο για την ακύρωση της συνάντησης με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι όφελος θα αποφέρει στη χώρα μας η πρωτοβουλία αυτή, διότι οι Ρώσοι, πέραν του ότι ο Λαβρόφ «κοιμήθηκε με τις κάλτσες το βράδι», δεν νομίζω ότι έχασαν ό,τιδήποτε. Εμείς όμως;
Διερωτώμαι, και όπως θέλετε πάρτε το, αν με την απόφαση αυτή κερδίσαμε κάτι σε σχέση, για παράδειγμα, με τις προσπάθειες για επανέναρξη (εδώ γελάμε) της διαδικασίας διαλόγου για το κυπριακό. Προφανώς όχι. Απλώς σπρώξαμε τη Ρωσία ένα βήμα πιο πέρα και ταυτόχρονα, ένα βήμα πιο κοντά στην Τουρκία. Ξεχάσαμε ότι η χώρα αυτή, εκτός από υπερδύναμη, βασικός παίχτης στην περιοχή, είναι και μόνιμο μέλος (ακόμα) του Συμβουλίου Ασφαλείας;
Πόσο στ’ αλήθεια σοφό ήταν τη στιγμή που ο Ερτογάν πιέζει τη Μόσχα για δρομολόγηση απευθείας πτήσεων Ρωσίας – κατεχομένων και σε ένα μεταγενέστερο στάδιο για αναγνώριση του Ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος να χαραμίζει μια μοναδική ευκαιρία που είχε να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον Λαβρόφ; Καλέσαμε τον πρέσβη για να ζητήσουμε διευκρινίσεις κι αρνηθήκαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο με τον πολιτικό του προϊστάμενο!…
Έχουμε άραγε την ψευδαίσθηση ότι αν, ώ μη γένοιτο, αύριο μια ρωσική αεροπορική εταιρεία εντάξει και το Ερτζιάν στους προορισμούς της, θα τρέξουν οι Βρυξελιώτες ή ο Λευκός Οίκος να κλείσουν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας; Ή ακόμα, αν ο Πούτιν «τα πάρει στο κρανίο» και με δικαιολογία την εξυπηρέτηση, δήθεν, των Ρώσων που βρίσκονται στα κατεχόμενα ανοίξει πχ ένα προξενείο στην Κερύνεια, θα ιδρώσει τ’ αυτί της Ούρσουλας ή του Μπάιτεν; Κούνια που μας κούναγε…
Όμως επιπλέον, εδώ υπάρχει κι’ ένας εξόφθαλμος παραλογισμός: Ως ελληνοκυπριακή πλευρά εκλιπαρούμε τους πάντες και δηλώνουμε έτοιμοι να παρακαθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με τους Τούρκους που εισέβαλαν και κατακρατούν το 40% των δικών μας εδαφών, και την ίδια στιγμή αρνούμαστε να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τους Ρώσους με τη δικαιολογία ότι εισέβαλαν και κατέλαβαν τις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας…Υπάρχει λογική εξήγηση για τη συμπεριφορά μας; Είτε είμαστε υπέρ της επίλυσης των όποιων διαφορών με διάλογο, είτε «τη μια έτσι και την άλλη γιουβέτσι»!
Και ακομα κάτι: Αληθεύει ότι τη στιγμή που χειροκροτούσαν τον Αναστασιάδη για την πρωτοβουλία του, οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ζητούσαν συνάντηση με τον Λαβρόφ; Αν ναι, τότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σε έπιασαν κορόιδο Νίκαρε!
Μέρκελ