Home CyTalks CyTalks: Με τη ζωγράφο Βασίλεια Μαρκάτζιη Αναξαγόρου, μέλος της «Ομάδας Κύπρος»

CyTalks: Με τη ζωγράφο Βασίλεια Μαρκάτζιη Αναξαγόρου, μέλος της «Ομάδας Κύπρος»

vasiliacytalks

Το CyTalks είναι η νέα στήλη του CyprusNews.eu όπου έχει ως στόχο την δημοσίευση συνεντεύξεων, με πρόσωπα που έχουν πράγματα να πουν…


 


Η Ομάδα Κύπρος εμφανίστηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την διακήρυξη τους είναι μια ομάδα πολιτών με «δράση στον ευρύ χώρο της κοινωνίας των πολιτών στην ελληνοκυπριακή κοινότητα» που έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν μαζί για το όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας. Ενώ τονίζουν ότι δεν έχουν «τις ίδιες πολιτικές ή ιδεολογικές προσεγγίσεις» επί του θέματος. Παρόλα αυτά σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι όλα τα μέλη της ομάδας ηλικιακά είναι νέοι άνθρωποι που με τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα τους θέλουν να παράξουν και να εφαρμόσουν ιδέες για επικοινωνιακή στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και των διαπραγματεύσεων.

Αυτή την φορά στην στήλη μας φιλοξενούμε ένα από τα πιο νεαρά μέλη της Ομάδας Κύπρος την ζωγράφο Βασίλεια Μαρκάτζιη Αναξαγόρου κάτοχο πτυχίου Πολιτικών Επιστημών. Η Βασίλεια μας εξηγεί πως ένα νέο άτομο που ενδιαφέρεται για το μέλλον του τόπου του, δραστηριοποιείται σε αυτή την ομάδα.


1. Πως ένα πρόσωπο όπως εσείς που ασχολείστε με την τέχνη, δραστηριοποιήστε σε μια ομάδα όπως το Ομάδα Κύπρος που στοχεύει στην παραγωγή ιδεών για τη στήριξη των προσπαθειών επανένωσης της Κύπρου;

Εάν κανείς διαβάσει την διακήρυξη της Ομάδας Κύπρος θα αντιληφθεί ότι η παραγωγή ιδεών – πιο συγκεκριμένα – η εφαρμογή ιδεών που στηρίζει την διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο ηγετών έχει την δική της μορφή τέχνης. Η Ομάδα απαρτίζεται από ένα ευρύ κύκλο της ελληνοκυπριακής κοινότητας οπού στηρίζει το όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου. «Το ελπιδοφόρο όραμα των δυο ηγετών, συνθέτει ένα μήνυμα ειρήνης όπου προσωπικά το εκλαμβάνω ως μια προσπάθεια αφανισμού των προκαταλήψεων και της προώθησης του συμβιβασμού με ειρηνευτικό στόχο.» Όλοι πολίτες οφείλουν να δραστηριοποιούνται μέσα σε ομάδες οπού προωθούν την κριτική σκέψη σε ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή ενασχόλησης. «Η τέχνη δεν έχει σύνορα. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία όλοι δοκιμαζόμαστε. Δοκιμαζόμαστε στο να προσπαθήσουμε και εμείς με το δικό μας λιθαράκι το κάλο του τόπου μας.»

2. Ο καλλιτεχνικός κόσμος συνήθως στηρίζει τις αλλαγές. Τις αλλαγές που θα προσφέρουν στον άνθρωπο πηγές έμπνευσης και δημιουργίας. Πιστεύετε ότι η επανένωση του λαού μας και της πατρίδας μας θα είναι ένας τρόπος πνευματικής αλλά και καλλιτεχνικής ανάπτυξης;

Φυσικά. Η Κύπρος μας είναι ένα νησί όπου έχει ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομία την οποία δυστυχώς αντί να κτίσουμε σε αυτή την έχουμε παραμελήσει. Η επίλυση του Κυπριακού είναι ένα σημαντικό βήμα καθώς θα φέρει τις δυο κοινότητες πιο κοντά, μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις όπου θα μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει στην διεύρυνση των οριζόντων πνευματικής και καλλιτεχνικής ανάπτυξης. Η λύση του κυπριακού θα φέρει ένα νέο αέρα όπου αναμφίβολα θα συμβάλει σε νέες πηγές έμπνευσης, εκσυγχρονισμού και δημιουργίας.

3. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι. Νομίζεις ότι έχουμε αρκετή δουλειά ακόμη μέχρι να καταλάβουν οι νέοι και από τις δύο πλευρές ότι όσα μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από τα τόσα πολλά που μας ενώνουν;

Γνωρίζω διάφορους τύπους νέων. Βλέπω ολό ένα και περισσότερο, ένα νέο κύμα απολιτικοποίησης και αποστασιοποίησης των νέων από τα κοινά. Ο νέος έχει ταυτίσει το Κυπριακό με την “κακη” πολιτική. Θεωρώ πως σαν Ομάδα Κύπρος οφείλουμε να επικεντρωθούμε κάποια στιγμή στους προβληματισμούς των νέων με την ελπίδα και τον στόχο συζήτησης, παραγωγής σκέψης για τους διάφορους τυχών προβληματισμούς τους για το Κυπριακό πρόβλημα. Θεωρώ πως υπάρχει δουλειά ακόμη αλλά είναι εφικτό να προσεγγίσουμε με κατανόηση και σεβασμό οποιαδήποτε ανησυχία των νεων.

4. Πως θα χρηματοδοτήσετε αυτές τις δράσεις τις Ομάδας Κύπρος που προφανώς απαιτούν κάποια χρήματα;

Δεν χρειαστήκαμε ακόμα χρήματα καθώς ο καθένας μας προσφέρει τις ικανότητες και γνώσεις του εθελοντικά. Όταν και εφόσον χρειαστούμε θα αναζητήσουμε λεφτά από του πολίτες. Εννοείται ότι αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

5. Ως μέλος ποιες είναι η προσδοκίες σου σε αυτή την ομάδα και πως βλέπεις το μέλλον για αυτή?

Η προσδοκία μου σε αυτή την προσπάθεια είναι να καταφέρουμε ως ομάδα να εμπλέξουμε την κοινωνία σε αυτήν την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Κάτι το οποίο υστερεί στην ιστορία του προβλήματος. Συνήθως πάντοτε μιλάμε για συμφωνίες “υψηλού επιπέδου” και γεωπολιτικά συμφέροντα ενώ πολύ σπάνια για τις ανησυχίες της κοινωνίας και πως αυτές μπορούν να συμφιλιωθούν με την λύση του κυπριακού. Ίσως ακουστεί παράξενο αλλά τελικός σκοπός της ομάδας και δικός μου προσωπικά είναι να μην έχουμε λόγο ύπαρξης. Δηλαδή να δούμε επιτέλους μια επανενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των πολιτών της.


Περισσότερα για την Ομάδα Κύπρος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ομάδας καθώς και στο Facebook Page και το Twitter τους.

Της Χριστιάνας Μανώλη