Το CyTalks είναι η νέα στήλη του site μας όπου έχει ως στόχο την δημοσίευση συνεντεύξεων, με διάφορα πρόσωπα. Mαζί τους συζητάμε και σχολιάζουμε θέματα της επικαιρότητας και ότι άλλο απασχολεί την κοινωνία.
Πάφος του πολιτισμού ή των σκανδάλων;
Η Πάφος τους τελευταίους μήνες έχει μπει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα καθώς οι συνεχιζόμενες ενημερώσεις περί σκανδάλων έχουν στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας προς την πόλη της Αφροδίτης. Εύλογα χαρακτηρίστηκε ως “Λερναία Ύδρα των σκανδάλων” καθώς η μια ενημέρωση περί σκανδάλου και απάτης διαδεχόταν την άλλη. Αυτή την στιγμή πλέον όλα τα θέματα έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ η νέα εποχή για τον δήμο της Πάφου έχει ανατείλει με την εκλογή του νέου δημάρχου. Παράλληλα όμως ξεχασμένο φαίνεται να βρίσκεται το γεγονός ότι η Πάφος θα διατελέσει Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού για το 2017.
Το CyprusNews.eu ως πρώτο θέμα της νέας στήλης του Cytalks παρουσιάζει συνέντευξη με τον Δρ. Χρίστο Γ. Πατσαλίδη -Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης– Πάφος 2017 που έχει ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο την άλλη όψη της Πάφου. Την όψη του πολιτισμού και της κουλτούρας που ξεχάστηκαν στην καταιγίδα σκανδάλων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.
Η συνάντηση μας με τον κ. Πατσαλίδη γίνεται με σκοπό να υπάρξει ενημέρωση για την προσπάθεια του οργανισμού που προεδρεύει που έχει ως στόχο την υλοποίηση του Πάφος 2017, προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2013. Στην προκαταρτική μας συζήτηση ενημερωνόμαστε περί του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που ξεκίνησε από το 1985, μετά από πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ενώ παράλληλα μας καθορίζει εξ αρχής ότι η κάθε πολιτιστική πρωτεύουσα έχει να υλοποιήσει δύο φάσεις: αρχικά τις πολιτιστικές καινοτόμες ιδέες που καταθέτει με την υποψηφιότητα της αλλά και τα έργα υποδομής που θα βοηθούν στην υλοποίηση των πολιτιστικών δράσεων της πόλης.
-Κύριε Πατσαλίδη αρχικά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε γιατί η Πάφος επιλέχθηκε ανάμεσα στις άλλες υποψηφιότητες που κατατέθηκαν από άλλους μεγάλους δήμους της Κύπρου;
Θεωρώ ότι αυτό που εκτιμήθηκε πάρα πολύ από την επιτροπή αξιολόγησης που είναι υπεύθυνη για την επιλογή της πόλης αλλά και την μετέπειτα πορεία μέχρι την ανάληψη του θεσμού, είναι η πρωτοποριακή ιδέα και φιλοσοφία που καταθέσαμε, όπως γίνεται άλλωστε και με όλες τις υποψήφιες πόλεις. H πρόταση μας στηρίζεται στην ιδέα του Ανοικτού Υπαίθριου Εργοστασίου Πολιτισμού (Open-Air Factory), καθώς η πόλης μας ανταγωνιστικά με τις άλλες πόλεις που είχαν καταθέσει υποψηφιότητα (Δήμος Λευκωσίας και Λεμεσού) υστέρει κατά πολύ σε πολιτιστικές υποδομές. Παρόλα αυτά υποστηρίζουμε με την ιδέα μας, ότι ο πολιτισμός δεν παράγεται μόνο σε σύγχρονες αίθουσες και σε κτίρια, αλλά ως πρόκληση που θέτουμε: ο πολιτισμός μπορεί να παραχθεί και σε ανοιχτούς χώρους. Έτσι η Πάφος, το μειονέκτημα που είχε όσο αφορούσε τις υποδομές της, το μετέτρεψε σε πλεονέκτημα, πείθοντας ότι μπορούμε να αποδείξουμε στην Ευρώπη ότι ακόμα κι αν μια πόλη δεν διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις μπορεί να αναπτύξει πολιτισμό. Ο πολιτισμός άλλωστε είναι τρόπος ζωής και μπορεί να παραχθεί στους δρόμους, στις πλατείες, αρκεί να υπάρχει η εμπλοκή του κόσμου. Γι’ αυτό το Πάφος 2017 θα είναι μια καλή ευκαιρία για να αναβαθμιστούμε αφού το έχουμε ανάγκη.
Επίσης κάτι άλλο που θεώρησαν σημαντικό για την επιλογή της Πάφου, είναι η σύνθεση του πληθυσμού καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μη ελληνοκυπρίων που είναι μόνιμοι κάτοικοι όπως, Ελληνοπόντιοι, Ρώσσοι, Άγγλοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και φυσικά Τουρκοκύπριοι. Παρόλο που μένουν στην ίδια πόλη δεν υπάρχει η πολιτιστική διασύνδεση και σχέση. Έτσι είναι μια καλή ευκαιρία, για να αναπτύξουμε πολιτιστική συνοχή εντός της ίδιας μας της πόλης.
Όλα αυτά συνθέσανε μια αξιόλογη πρόταση υποψηφιότητας που στο τέλος επιλέχθηκε! Επιπρόσθετα όμως, να αναφέρω ότι:
«η Πάφος είναι η πιο μικρή πόλη που παραλαμβάνει ένα τέτοιο μεγάλο θεσμό, καθώς συνήθως αναλάμβαναν μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις με πολλές υποδομές και οικονομικές δυνατότητες».
Ακόμα και οι Ευρωπαίοι μας λένε ότι το Πάφος 2017 θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς.
-Πάφος 2017, ευρωπαϊκή πόλη πολιτισμού, που βρισκόμαστε μέχρι σήμερα;
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πολιτιστική πρωτεύουσα είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο όσο αφορά το τεχνοκρατικό μέρος και την ήδη κατατεθειμένη πρόταση που υποβλήθηκε κατά την υποψηφιότητα. Είναι ήδη προγραμματισμένα τα καλλιτεχνικά projects που θα γίνουν υπό την ευθύνη του οργανισμού που προεδρεύω, ενώ παράλληλα πρέπει να υλοποιήσουμε και τα έργα υποδομής που έχουμε αναλάβει και στην ουσία είμαστε δεσμευμένοι ως Πάφος να τα εκπληρώσουμε.
Εντούτοις όμως θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα μύθο, καθώς κάποιοι πριν να κερδίσουμε «έλεγαν ότι για όλα αυτά θα μας δώσει λεφτά η Ευρώπη». Ωστόσο λεφτά δεν υπάρχουν από την Ευρώπη καθώς εμείς οφείλαμε να τα είχαμε από τον καιρό που καταθέσαμε την υποψηφιότητα μας.
Βρήκαμε λοιπόν, μπροστά μας μια πρόταση όπου για τις πολιτιστικές δραστηριότητες χρειαζόμασταν 20 εκατομμύρια και για τα έργα υποδομής περίπου 46 εκ. Δεδομένης όμως της απόφασης ότι το κράτος θα προσφέρει για τα πολιτιστικά και λειτουργικά έξοδα του οργανισμού, η μόνη επιλογή για χρηματική βοήθεια για τα έργα υποδομής είναι τα διαθρωτικά ταμεία.
Κατανοώντας όμως τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, καταφέραμε να υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση για όλα τα έργα με πολύ πιο μικρό και επιτρεπτό πόσο έτσι ώστε η Πάφος να μπορεί να τα διεκδικήσει αυτά τα λεφτά άμεσα.
-Τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την Πάφο το τελευταίο διάστημα επηρέασαν την πορεία;
Θα σας πω κάτι που πρώτη φορά το λέω, καθώς με μεγάλη μου έκπληξη στις 19 Νοέμβρη περάσαμε με πολύ καλά σχόλια την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή του θεσμού που γνώριζε πολύ καλά τι γινόταν στο Δήμο μας, καθώς παρακολουθούσαν το θέμα και μας ρώτησαν το ίδιο.
«Κρατήσαμε το όλο το θέμα των σκανδάλων έξω από το θέμα του Πάφος 2017. Η προσπάθεια για την πολιτιστική πρωτεύουσα, δεν ανήκει σε κανένα πρόσωπο ή εξουσία, ανήκει στην πόλη μας και στους Παφίτες, και αυτό θα είναι το κίνητρο που θα μας κάνει να ξαναφτιάξουμε την πόλη μας».
Όλα αυτά που συνέβησαν δημιουργούν μια ηθική κατάπτωση και οργή, παρόλα αυτά πρέπει να βρούμε τις δυνάμεις να υλοποιήσουμε ότι υποσχεθήκαμε στην Ευρώπη και στον εαυτό μας. Γι αυτό θέλουμε τον κόσμο σύμμαχο μας, τόσο στο να συμβάλει με τον εθελοντισμό στο όλο θέμα αλλά και να δούμε τα οργανωμένα σύνολα να εμπλέκονται σε όλο αυτό. Νομίζω με την συνεργασία του νέου δήμαρχου και τους πολίτες θα φτιάξουμε μια πολιτισμένη πρωτεύουσα που θα αφήσει στο παρελθόν όλα όσα μας αμαύρωσαν ως δήμο.
-Είναι καλή ευκαιρία για αναζωογόνηση του ήδη υπάρχοντος τουριστικού ρεύματος της πόλης;
Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για εμάς αυτό, καθώς όπως είπα η Ευρώπη υιοθέτησε αυτό το θεσμό για να δώσει το κίνητρο στις ευρωπαϊκές πόλεις να δώσουν εμφάνιση σε θέματα πολιτισμού. Άρα εμείς έχουμε υποχρέωση αυτά που είπαμε να τα τηρήσουμε. Από εδώ και πέρα είναι στο χέρι της κάθε πόλης να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να αυξήσει τον τουρισμού στον τόπο της. Υπάρχουν εκθέσεις από προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες οι οποίες αναδεικνύουν ότι με την σωστή προβολή υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κοινό τόσο από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό που αρέσκεται σε αυτού τους είδους τουρισμό. Ενώ έρευνες, αποδεικνύουν ότι μια πόλη που παραλαμβάνει τον τίτλο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας μπορεί να αυξήσει πάνω από 15% την επισκεψιμότητα της .
Έτσι για εμάς έχει σημασία να πείσουμε το κράτος να μας δώσει τα λεφτά από τώρα για να μπορούμε να προετοιμαστούμε και να προωθήσουμε σωστά το όλο θέμα. Άρα θεωρούμε και το συζητάμε ήδη με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού ότι σε μια στιγμή που η Κύπρος ψάχνει για νέες αγορές τουρισμού και νέα προϊόντα, όπως για παράδειγμα ιατρικό και θρησκευτικό τουρισμό έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία σαν Κύπρος να προωθήσουμε και να προβάλουμε τον πολιτιστικό τουρισμό. Γι αυτό πρέπει να γίνει καλή προβολή και δημοσίευση των δράσεων για να μπορέσουμε να έχουμε σαν πόλη οικονομικό όφελος. Θεωρώ ότι με την συνάντηση που είχαμε με τον ΚΟΤ, θα αναλάβουν και αυτοί δράση έτσι όλο αυτό που ετοιμάζουμε να είναι ωφέλιμο προς το τουριστικό ρεύμα ιδιαίτερα κατά του καλοκαιρινούς μήνες. Άλλωστε το θέμα του Πάφος 2017 είναι εθνική υπόθεση καθώς αφορά όλη την Κύπρο και όχι μόνο την πόλη της Πάφου. Μέσα από αυτό προβάλουμε την Πάφο αλλά και όλο το νησί μας.
«Το Πάφος 2017 είχε διοργανώσει εκπληκτική συναυλία με το Βασίλη Λέκκα και με το Μουσικό Λύκειο με ελάχιστα χρήματα, ενώ ο τότε Δήμος Πάφου συναυλία με τον Σάκη Ρουβά ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά(…)»
Site: http://www.pafos2017.eu/