Ενώπιον των κοινοβουλευτικών κομμάτων βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) για περίοδο 2,5 χρόνων, και μετάθεση της διεξαγωγής τους τον Ιούνιο του 2024, παράλληλα με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Η κυβερνητική πλευρά, δια του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, προβάλλει ως βασικά επιχειρήματα στήριξης της πρότασής της, τα ακόλουθα:
- Η αναβολή των εκλογών είναι μονόδρομος και ότι είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ.
- Με την ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών θα περιορισθεί ο αριθμός των εκλογικών αναμετρήσεων που διεξάγονται στην Κύπρο, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων.
- Η μεταρρύθμιση της ΤΑ εντάσσεται στις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο η Κύπρος θα αντλήσει 1,2 δις ευρώ.
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) αποτελεί έκτακτο και προσωρινό μέσο χρηματοδότησης της ανάκαμψης και εξόδου της ΕΕ από την κρίση της πανδημίας, το οποίο δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Κύπρο αναλογεί χορηγία €1,2 δις, για την εκταμίευση της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να υλοποιήσει μία δέσμη από 58 μεταρρυθμίσεις και 76 δημόσιες επενδύσεις, έως τις 31 Αυγούστου του 2026.
- Γιατί μπερδεύουμε τις εκλογές με τη μεταρρύθμιση; Μπορούμε να έχουμε και εκλογές και μεταρρύθμιση της ΤΑ. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζητά αναβολή των εκλογών. Ζητά ψήφιση και εφαρμογή των νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση. Συνεπώς, με τη διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο δεν τίθεται σε κίνδυνο η χορηγία των €1,2 δις.
- Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου ορίζεται ως χρονοδιάγραμμα ψήφισης και εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου για την Τ.Α. το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Αυτό το ορόσημο καθορίστηκε από την ΕΕ ή μήπως από την κυπριακή κυβέρνηση;
- Στη βάση ποιων κριτηρίων η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μέσα σε 2,5 χρόνια θα γίνει κατορθωτό να υλοποιηθεί μία μεταρρύθμιση η οποία συζητείται εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, χωρίς ακόμη να έχει επιτευχθεί πλήρης συναίνεση επί του περιεχομένου της;
Μείωση εκλογικών αναμετρήσεων
Σε ότι αφορά το επιχείρημα του περιορισμού των εκλογικών αναμετρήσεων, αυτό στερείται βάσης. Σε πολλές χώρες της ΕΕ οι εκλογές επαναλαμβάνονται κάθε 4 χρόνια, ενώ στην Κύπρο διεξάγονται κάθε πενταετία. Παράλληλα στην Κύπρο έχουμε σύστημα προεδρικής και όχι κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Εξάλλου, πέραν από τις εκλογικές αναμετρήσεις, στην Ευρώπη συχνά διενεργούνται δημοψηφίσματα για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, μία πρακτική που προτείνει η ίδια η ΕΕ.
Δεν μπορούν να αναβάλλονται δημοκρατικές διαδικασίες, κατά παράβαση του συντάγματος και στη βάση αιτιολόγησης η οποία δεν εμπερικλείει το χαρακτήρα της έκτακτης ανάγκης.
Μια τέτοια απόφαση εγείρει επίσης ζήτημα κατάχρησης εξουσίας από την ίδια τη βουλή και παραβίασης της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Οι πολίτες έχουν εκλέξει τους αντιπροσώπους τους για θητεία 5 χρόνων και όχι 7,5.
Τακτικισμοί
Οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν αποτελούν τίποτα άλλο από τακτικισμούς οι οποίοι το μόνο που θα επιτύχουν είναι να προκαλέσουν περαιτέρω δυσπιστία στους πολίτες απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Η αναβολή των εκλογών θα δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία.
Μόνη λύση η κανονική διεξαγωγή
Η μόνη ορθολογική, νόμιμη και δημοκρατική λύση δεν είναι άλλη από την κανονική διεξαγωγή των εκλογών με πενταετή θητεία και σαφέστατους όρους εντολής για έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τ.Α. Η 5ετής θητεία είναι εντός του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2026, χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο μπορεί να οροθετηθεί η οργάνωση όλων των πτυχών της μεταρρύθμισης. Πριν το ΝΑΙ στη μεταρρύθμιση, προηγείται το ΝΑΙ στο Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες.