Home Ζαχαρούλα Μαλά Τρεις Γυναίκες που σκέφτονται πιο έξυπνα απ΄ όσο θα ανέμενε κάποιος! Της...

Τρεις Γυναίκες που σκέφτονται πιο έξυπνα απ΄ όσο θα ανέμενε κάποιος! Της Ζαχαρούλας Μαλά

summertime

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Κος Αναστασιάδης κλήθηκε να αντιμετωπίσει όχι μια και δυο αλλά τρεις γυναίκες τις οποίες ίσως και να θεωρούσε εύκολες αντιπάλους. 


Αυτό τουλάχιστον μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα από τη δήλωση του ενώπιον γυναικών: «Δεν είναι μόνο οι άντρες που σκέφτονται είναι και οι γυναίκες! Όπως κι αν έχει, στην αναμέτρηση του με τις κυρίες Merkel, Velkouleskou και Lagarde, ο κος Αν. όχι μόνο έχασε αλλά συνετρίβην κατά κράτος, προκαλώντας στο κράτος μας ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα. Η ήττα του Κου Αν. και κατ΄ επέκταση της χώρας μας ήταν ολοκληρωτική και ταπεινωτική.

Η πρώτη γυναίκα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος ήταν η Angela Merkel. Ως «φίλη» του που ήταν, είχε ελπίδες πως θα τον στήριζε στις Βρυξέλλες. Είναι γνωστοί οι στενοί δεσμοί φιλίας που τους συνδέουν. Μέχρι και στην Κύπρο είχε ταξιδεύσει η πολυάσχολη γερμανίδα καγκελάριος για να δώσει αμέριστη στήριξη στον Κο Αν. Τι κι αν είχε θέσει, και τότε ακόμα που βρισκόταν φιλοξενούμενη στη χώρα μας, ζήτημα «βρόμικων καταθέσεων»; Ο Κος Αν. είχε ελπίδες πως η φίλη του δεν θα άφηνε την Κύπρο μόνη. «Η Κύπρος δεν είναι μόνη» έγραφαν οι τεράστιες προεκλογικές του αφίσες. Το πίστεψαν οι ψηφοφόροι του, ίσως να το πίστεψε και ο ίδιος. Ίσως να ξέχασε αυτό που σίγουρα είχε μάθει πως ένα έθνος κι ένα κράτος δεν έχει ποτέ φίλους αλλά μόνο συμφέροντα (Winston Churchill).

Δυστυχώς, καμιά συμπαράσταση δεν βρήκε ούτε από τη φίλη του, ούτε κι από τους άλλους ευρωπαίους εταίρους. Η στάση τους ήταν σκληρή και άκαμπτη και μάλιστα δήλωσαν ευθαρσώς πως το κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων ήταν ιδέα του κύπριου προέδρου! Διακήρυτταν με πάθος πως το Eurogroup δίνει μεγάλη σημασία στην πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ! Ωστόσο, όταν η Κυπριακή Βουλή καταψήφισε την πρόταση αυτή, η Angela Merkel εξανέστην. Το περιοδικό Spiegel, σε άρθρο του με τίτλο ««Η επιστροφή της σιδηράς καγκελαρίου», υποστήριξε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν φανερά ενοχλημένη από τη συμπεριφορά της κυπριακής πλευράς. Χαρακτηριστικά, το περιοδικό ανέφερε ότι ελάχιστοι βουλευτές είχαν δει έτσι ξανά την κυρία Merkel που φέρεται να είπε για την Κύπρο πως «παίζει με τη φωτιά», πως «πρέπει να καταλάβει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει», πως «έχει εξαντλήσει την υπομονή του Eurogroup»!

Η άλλη σιδηρά κυρία που δοκίμασε τις αντοχές του Κου Αν. ήταν η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Delia Velkouleskou. Σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την τρόικα στο προεδρικό μέγαρο η δυναμική εκπρόσωπος προέβαλε νέες απαιτήσεις για «σπάσιμο» της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» και συγχώνευση των δυο τραπεζών. Αξίωνε επίσης να επωμισθεί η Τράπεζα Κύπρου το δάνειο των περίπου 9 δισ. ευρώ, που είχε πάρει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με το δίκαιο του ο Κος Αν. εκνευρίστηκε. Ο κυπριακός λαός ανέμενε από αυτόν να τον σώσει όπως του υποσχέθηκε προεκλογικά. Είχε δεσμευτεί να διαπραγματευτεί καλύτερο μνημόνιο (και μάλιστα για να έχει χρόνο διαπραγμάτευσης, είχε αναφερθεί σε ενδεχόμενο να συνάψει γεφυρωτικό δάνειο!). Δεν ήταν δυνατόν να δεκτεί τις αξιώσεις αυτής της γυναίκας που αύριο, μεθαύριο μπορεί να γίνονταν χειρότερες. Γνώριζε τη στάση που επέδειξε η Velkouleskou στην περίπτωση της Ελλάδας όπου απαίτησε την απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015. Δεν μπορούσε παρά να αντιδράσει ο Κος Αν. χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Το ίδιο σκληρή αντίπαλος για τον Κο. Αν αποδείχθηκε και η τελευταία «σιδηρά κυρία», η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η Christine lagarde άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στον Πρόεδρο να δεκτεί τις εξωφρενικές απαιτήσεις του Ταμείου και της Τρόικας που δεν είναι άλλες απ΄ αυτές που οδήγησαν στα γνωστά συνταρακτικά για τις δυο μεγάλες μας τράπεζες αλλά κι για όλο τον κυπριακό λαό γεγονότα. Οι διαφωνίες της στον τρόπο με τον οποίο θα ξεπερνούσαν το σκόπελο των εννέα δισ. που άφηνε παρακαταθήκη η εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας έφεραν τις διαπραγματεύσεις στα άκρα και μπροστά από ένα νέο ναυάγιο. Ο Κος Αν. αντισταθηκε αλλα τελικά έγινε αυτό που ήθελαν οι τρεις «σιδηρές» κυρίες. Όσα μέσα κι αν χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος μας , δεν ήταν αρκετά για να τα βγάλει πέρα με τις τρεις αυτές γυναίκες. Η «λύση» που του πρόσφεραν είναι η πιο οδυνηρή που υπέστη ποτέ η χώρα μας. Οι τρεις κυρίες, ωστόσο, μάλλον έμειναν ικανοποιημένες. Η Κα. Mergel δήλωσε πως είναι «πολύ ευχαριστημένη που βρέθηκε λύση» και πως «η συμφωνία που επετεύχθη ήταν η σωστή»!

Κάθε άλλο παρά «σωστή» κρίνεται η συμφωνία από τους σκεπτόμενους συμπατριώτες μας αλλά και από πολλούς Ευρωπαίους. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker εξέφρασε ντροπή για τη συμπεριφορά της Γερμανίας και άλλων Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στους Κύπριους πολίτες και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι «οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ». Ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev είπε επίσης «Πιστεύω πως όσα λάθη ήταν δυνατόν να γίνουν σε τέτοια περίσταση, έχουν γίνει».

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι και ο ίδιος ο Κος Αν. αντιλαμβάνεται τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα με τη συμφωνία αυτή. Άλλωστε, έχει ήδη πει ένα σχετικό mea culpa «ίσως κάναμε και λάθος εκτίμηση για τους φίλους μας στον ευρωπαϊκό χώρο»! Αντιλαμβάνεται σίγουρα πως οι τρεις αυτές γυναίκες κατάφεραν να τον παγιδεύσουν σε μια ζημιογόνα και εξωφρενική απόφαση που θα στιγματίσει την οικονομία και κοινωνία μας για τις επόμενες δεκαετίες. Τον υπέταξαν τρεις γυναίκες που όπως ανακάλυψε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο όχι μόνο σκέφτονται αλλά σκέφτονται πολύ έξυπνα και πονηρά, εις βάρος ολόκληρου του κυπριακού λαού.

 

Γράφει:  Ζαχαρούλα Μαλά