Η Κύπρος να αλλάξει!
Η Κυπριακή οικονομία λειτουργεί επιτέλους ελεύθερα. Το περιβάλλον που διαμορφώνει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί προοπτικές για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός από ιδεολογία μετουσιώνεται σε πολιτικές διακυβέρνησης. Παρόλες τις δυσκολίες και το αρνητικό κλίμα που είχαν προκύψει τα προηγούμενα χρόνια αναστήσαμε μία οικονομία. Μια κυβέρνηση η οποία παρέλαβε το 2013 ανεργία στο 15.9%, δημοσιονομικό έλλειμα στο -5% και αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο -6% πέτυχε μέσα σε μόλις τρία χρόνια να αναστρέψει όλους τους δείκτες και να θέτει πλέον ψηλά τον πήχη των αλλαγών.
Δηλαδή, τη ριζική αλλαγή στο σύστημα προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων. Την υιοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης που θα δώσει κίνητρο στην παραγωγικότητα και που θα μας απαλλάξει ως κράτος από το ισοπεδωτικό του «όλοι άριστοι».
Με νέα ρύθμιση που να διασφαλίζει ναι μεν τη μισθολογική ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, αποτρέποντας όμως ταυτοχρόνως το ύψος του κρατικού μισθολογίου να είναι τέτοιο που να μην μπορεί να το αντέξει η οικονομία και οι φορολογούμενοι. Αλλαγές που να κατοχυρώνουν την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Την γοργή υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Έτσι είναι που δημιουργείται ελκυστικό περιβάλλον επενδύσεων, έτσι είναι που θέτεις τις βάσεις για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και που καλλιεργείς κουλτούρα αποτροπής της διαφθοράς και αξιοκρατία για τους πολίτες.
Αυτή η διακυβέρνηση απέδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο μέσα από την άμεση εφαρμογή του Ε.Ε.Ε. το 2013. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σημαίνει, μηνιαίο επίδομα με βάση τη σύνθεση της οικογένειας, επίδομα ενοικίου ή επίδομα για κάλυψη των τόκων στεγαστικού δανείου, κάλυψη δημοτικών και άλλων παρομοίων τελών, κάλυψη έκτακτων αναγκών, 20% έκπτωση στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 35.100 οικογένειες που αντιστοιχούν σε 59.000 πρόσωπα λαμβάνουν μηνιαίως το ΕΕΕ.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων άλλαξε με τις ενεργειες και τα σχέδια του το σκεπτικό πίσω από την πολιτική των επιδομάτων. Αυτή η κυβέρνηση δεν επιδοτεί την ανεργία αλλά την εργασία. Δεν επιδοτεί οριζοντίως αλλά καθέτως και στοχευμένα προς όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υιοθετεί με συνέπεια τη βασική αρχή της ελευθερίας σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο φιλελεύθερο πρόσημο στα κοινωνικά θέματα που αφορούσαν ατομικά δικαιώματα. Όπως για παράδειγμα το σύμφωνο συμβίωσης. Τοποθετήθηκε ξεκάρα υπέρ των θετικών δράσεων για την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις επιχειρήσεις. Αποδόμησε την παγιωμένη αντίληψη περί του κακού κέρδους και επιχειρηματικότητας και ενίσχυσε την οικονομική ελευθερία ως βασική αρχή για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Αυτή η κυβέρνηση και η παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού έχουν σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Κόντρα στα «δε γίνεται» πέτυχε να μειώσει την στρατιωτική θητεία και να αλλάξει τον κατάλογο διοριστέων.
Μπορεί να υπάρχουν αδυναμίες και δυσκολίες σε ορισμένους τομείς, αλλά τουλάχιστον, αποδείξαμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε σοβαρά και αξιόπιστα. Γι αυτούς τους λόγους είναι που ο τόπος χρειάζεται ένα ισχυρό Δημοκρατικό Συναγερμό στη βουλή. Για να στηρίξει την κυβέρνηση στο έργο που έχει αναλάβει να το ολοκληρώσει. Η σταθερή προοπτική της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων αφορούν όλους μας. Επειδή, αποτελούν τη βάση για την πρόοδο της πατρίδας μας σε όλα τα επίπεδα.
Γράφει: Ξένια Κωνσταντίνου
Πρόεδρος ΓΟΔΗΣΥ
Υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας