Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά απαιτούν αποφασιστικότητα και άμεσες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κινούνται σε δύο άξονες.
Από τη μια στον άξονα εξορθολογισμού των δαπανών και μείωσης της σπατάλης και παράλληλα, στον άξονα αύξησης των εσόδων από εξωτερικές πηγές.
Αποτελεί βασική μου πεποίθηση ότι η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα σχέδια μπορεί να καταστεί μια σημαντική πηγή εσόδων για να υλοποιηθούν νέα έργα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να εισρεύσει χρήμα στα δημόσια ταμεία.
Για να μπορέσουμε όμως ως κράτος να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση πόρων -ιδιαίτερα από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της Ε.Ε.- απαιτείται σχέδιο, προγραμματισμός και κίνητρα. Ως πρώτο βήμα θα πρότεινα την άμεση σύσταση μιας μικρής και ευέλικτης ομάδας λειτουργών η οποία θα ενημερώνεται έγκαιρα για υφιστάμενες και μελλοντικές προσκλήσεις από επαγγελματικά δίκτυα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου. Οι μακρόσυρτες επιστολές ενημέρωσης από τα εθνικά σημεία επαφής που φτάνουν στους επικεφαλείς κάθε δημόσιου φορέα μερικές εβδομάδες πριν την καταληκτική ημερομηνία δεν αποτελούν ικανοποιητικό μέσο ενημέρωσης. Η ενημέρωση πρέπει να φτάνει καθημερινά και άμεσα σε μορφή που να επιτρέπει σε ένα πεπειραμένο άτομο μέσα σε 5 λεπτά να κατανοήσει για την κάθε πρόσκληση ποιους αφορά και τι δράσεις χρηματοδοτεί.
Η κάθε πρόσκληση θα πρέπει να εντάσσεται σε μια γενική θεματική κατηγορία με δύο-τρεις λέξεις κλειδιά για καλύτερο κατατοπισμό. Για παράδειγμα, πρόσκληση στην κατηγορία «δικαιοσύνη», λέξεις κλειδιά: «ποινική δικαιοσύνη», «προστασία θυμάτων». Καταληκτική ημερομηνία: 30 Μάιου, 80% χρηματοδότηση από Ε.Ε..
Άμεσα πρέπει να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι με προτεραιότητα στα υπουργεία και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ούτως ώστε να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν και να ενεργήσουν ως επικεφαλείς εταίροι. Δήμοι, πανεπιστήμια, εμπορικά επιμελητήρια, σύνδεσμοι επιχειρήσεων και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα μπορούν επίσης να εμπλέκονται ενεργά ως επίσημοι συνεργάτες αναπτύσσοντας έτσι παράλληλα μια αλυσίδα μεταφοράς της γνώσης μέσω της συνεργασίας.
Εάν μπορέσουμε να επιτύχουμε τα πιο πάνω σημαίνει ότι είναι εφικτό μέχρι τα μέσα του έτους να κατατεθούν από πλευράς κυπριακών οργανισμών γύρω στις 20-25 νέες προτάσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Ε.Ε. του 2013 για τη βιώσιμη ανάπτυξη ανέρχεται στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ και σ’ αυτά περιλαμβάνονται το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής. Εάν θέσουμε ως στόχο από το 48% (που είναι σήμερα περίπου και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) να αυξήσουμε την απορρόφηση για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς της Κύπρου στο 55% θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αν προσθέσουμε και πόρους που μπορούμε να εξασφαλίσουμε από μια συγκροτημένη στρατηγική απορρόφησης από τα ανταγωνιστικά προγράμματα -έστω και μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2013- το σύνολο εισροών θα είναι σημαντικό στήριγμα για την κυπριακή οικονομία.
Λεφτά στην Κύπρο ίσως να μην υπάρχουν, αλλά λεφτά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. υπάρχουν. Ακόμη και αν δεν μπορέσουμε από την αρχή να πετύχουμε απόλυτα τους στόχους σε οικονομικό επίπεδο, εν τούτοις, το γεγονός ότι θα δημιουργηθεί δίχως καμιά επιπλέον δαπάνη ένα δίκτυο εκπαιδευμένων λειτουργών σε κάθε υπουργείο και κρατική υπηρεσία που θα έχει την τεχνική κατάρτιση να ετοιμάζει προτάσεις είναι εξαιρετικά σημαντική επένδυση για το ίδιο το κράτος η οποία σίγουρα θα αποδώσει. Αλλά για να μεταφερθούμε από την ιδέα στην πράξη απαιτείται αποφασιστικότητα στην λήψη της απόφασης και στην ταχύτατη υλοποίησή της.
Γράφει: Ξένια Κωνσταντίνου