Η στήλη σήμερα δεν θα καταπιαστεί με τη λύση του Κυπριακού, δηλαδή με το παρόν και το μέλλον ημών και των παιδιών μας. Υπάρχουν, ευτυχώς, πιο σοβαρά ζητήματα.
Δεσπόζουσα θέση τη βδομάδα που πέρασε είχαν οι «ανησυχίες πολλών πολιτών και οργανωμένων συνόλων» για την ανομβρία και τις κλιματικές αλλαγές, φαινόμενα που αποδίδονται σε αεροψεκασμούς της πάντα μοχθηρής βρετανικής αεροπορίας.
Σύμφωνα με το Γ.Γ. της ΕΚΑ, Πανίκο Χάμπα, που μίλησε εκ μέρους όλων των αγροτικών οργανώσεων, «το αγροτικό κίνημα ανησυχεί ιδιαίτερα για τα όσα ακούγονται από πιθανούς αεροψεκασμούς που επηρεάζουν τις κλιματικές αλλαγές στον τόπο. Ανησυχούμε έντονα, επειδή παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι σημερινές θερμοκρασίες».
Δείχνοντας υψηλή ευαισθησία στις ανησυχίες αυτές, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης απάντησε πως «εκ πρώτης όψεως και χωρίς να επιβεβαιώνεται, διαφαίνεται ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κλιματολογία της περιοχής, αφού ενδεχομένως να αλλοιωνόταν η σύσταση της γήινης ατμόσφαιρας ή οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται θα μπορούσαν δυνητικά να αλλοίωναν την ικανότητα της ατμόσφαιρας να εκτελέσει συγκεκριμένη διεργασία π.χ. βροχή (…) Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μου για διερεύνηση του όλου θέματος και αναμένω σχετική πληροφόρηση».
Αναλύοντας σε μεγαλύτερο βάθος το «φαινόμενο», ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επεσήμανε πως «όταν υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις για τους ψεκασμούς αυτοί ξαφνικά τερματίζονται. Η ερμηνεία που δίνουμε, και είναι η πλέον τεκμηριωμένη, είναι ότι οι ψεκασμοί διενεργούνται στο πλαίσιο πειραμάτων για έλεγχο των καιρικών συνθηκών (γεωμηχανική). Οι ψεκασμοί πιθανό να συνδέονται με κατασκοπεία και το σύστημα ραντάρ στις βρετανικές βάσεις. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το σήμα των ραντάρ και γίνονται οι ψεκασμοί ώστε να υποστηριχθεί το σύστημα παρακολούθησης».
Σε προγενέστερες παρεμβάσεις τους, ανώνυμοι και επώνυμοι, άσχετοι με τους αεροψεκασμούς, πρότειναν ένα άλλο πλαίσιο κατανόησης και ερμηνείας των ανθρώπινων ανησυχιών. Παρατίθενται, μαζί με πολλά άλλα λήμματα, στο Λεξικό του Έξυπνου Λόγου, του Πάσχου Μανδραβέλη (εκδόσεις Καστανιώτη):
- «Η διαφορά μεταξύ ιδιοφυίας και βλακείας είναι ότι η ιδιοφυία έχει όρια» (Ανώνυμος).
- «Τα δύο πιο κοινά στοιχεία στη φύση είναι το υδρογόνο και η ηλιθιότητα» (Ανώνυμος).
- «Η φύση δεν κάνει ποτέ γκάφες. Όταν δημιουργεί έναν ανόητο, το εννοεί» (Josh Billings).
- «Ποτέ μην αποδίδεις σε κακοβουλία αυτό που επαρκώς μπορεί να εξηγηθεί με τη βλακεία» (Nick Diamos).
- «Μόνο δύο πράγματα στον κόσμο είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανοησία, αν και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο» (Albert Einstein).
- «Είναι προτιμότερο να μείνεις σιωπηλός και να νομίζουν ότι είσαι ανόητος, παρά να ανοίξεις το στόμα σου και να γκρεμίσεις κάθε αμφιβολία» (Abraham Lincoln).
- «Απέναντι στη βλακεία ακόμη κι οι Θεοί μάχονται χωρίς ελπίδα» (Friedrich Von Schiller)
- «Σε διαβεβαιώνω πως ένας μορφωμένος ανόητος είναι πιο ανόητος από έναν αμόρφωτο βλάκα» (Jean Batiste Poquelin Moliere).
- «Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι» (Ηλίας Πετρόπουλος).
Γράφει: Βασίλης Πρωτοπαπάς