Home Θανάσης Αθανασίου Κύπρος και επενδύσεις – ενας γόρδιος δεσμός. Του Θανάση Αθανασίου

Κύπρος και επενδύσεις – ενας γόρδιος δεσμός. Του Θανάση Αθανασίου

11262939 10152740428455303 2076298883 n

 


Πολλά από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος οφείλονται ως ένα βαθμό στην αδυναμία όλων των κυβερνήσεων να θεσπίσουν μέτρα προσέλκυσης των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων.

Τα αποτελέσματα της αδυναμίας αυτής διαπερνούν ακόμη και σήμερα όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Αντίθετα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν έγκαιρα τα όποια μέτρα προσέλκυσης των ΞΑΕ, επωφελήθηκαν σημαντικά σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε εκείνους της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. 

Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (Foreign Direct Investment) ξεπερνούν ήδη ένα τρισ. Δολ. σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ οι πωλήσεις των ξένων θυγατρικών των πολυεθνικών εταιρειών είναι ήδη διπλάσιες του όγκου των παγκόσμιων εξαγωγών. Περισσότερες από 60.000 πολυεθνικές επιχειρήσεις ελέγχουν περίπου 700.000 θυγατρικές και ,μέσω αυτών, την παγκόσμια οικονομία.  

Τα μεγέθη αυτά, ασύλληπτα κυριολεκτικά, αφού ξεπερνούν το ετήσιο ΑΕΠ πολλών χωρών, καθιστούν σαφές το πλαίσιο των δυνατοτήτων όσων διακινούν αυτό τον όγκο των κεφαλαίων αλλά και το βαθμό επιρροής τους στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στις χώρες όπου επενδύονται. 

Οι κυβερνήσεις επί μισό και πλέον αιώνα δεν κατόρθωσαν να καταστήσουν τη χώρα ελκυστική στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις ή τουλάχιστον στο βαθμό που δικαιούταν η χώρα λόγω της γεωπολιτικής θέσης της και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.  

Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσαν απαθείς τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών να προσελκύουν ξένα κεφάλαια και μάλιστα σε τομείς και κλάδους που προτιμούσαν εκείνες και όχι οι ξένοι επενδυτές. 

Γράφει: Θανάσης Αθανασίου