Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους δεν ψήφισαν στις τελευταίες Ευρωεκλογές.
Αν και απέμειναν βουβοί εντούτοις ο θόρυβος αυτής της, κατά πολλούς αναλυτές, “βουβής συμμετοχής/αδράνειας τους” είναι εκκωφαντικός. Το σίγουρο είναι ότι ανεξαρτήτως των προβλημάτων της, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υπάρχει και να προχωρά και μετά τις εκλογές. Με μεγάλη μερίδα των πολιτών να απέχουν. Υπάρχει όμως τρόπος να ενθαρρύνουμε την σε κάποιο έστω βαθμό ενεργό συμμετοχή σου στην οικοδόμηση μια καλύτερης και πιο αλληλέγγυας Ευρώπης? Mιλώ σε πρώτο πρόσωπο, γιατί απευθύνομαι στον κάθε αναγνώστη. Άρα σε σένα!
Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών είναι και το δικαίωμα άσκησης, οποιαδήποτε στιγμή, “αναφοράς” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εξηγώ τι σημαίνει το “δικαίωμα αναφοράς”.
Η αναφορά μπορεί να αποτελεί ατομικό αίτημα, παράπονο ή παρατήρηση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ή έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.
Μπορείς να υποβάλεις αναφορά αν είσαι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτοικος κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή μέλος συλλόγου, εταιρίας ή οργάνωσης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που έχει την έδρα του σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να γίνει ατομικά ή από κοινού με άλλους.
Το αντικείμενο της αναφοράς πρέπει να έχει σχέση με θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα δικαιώματά σου ως ευρωπαίος πολίτης, το περιβάλλον, η προστασία των καταναλωτών, η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, (εσωτερική αγορά), η απασχόληση και η κοινωνική πολιτική, η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, καθώς και άλλα προβλήματα που προκύπτουν με την παραβίαση νομοθεσιών της ΕΕ.
Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα αναφορών. Χρηματοοικονομικές απάτες, η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, μόλυνση του περιβάλλοντος, η μη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, προβλήματα στη σήμανση των τροφίμων, η έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας κυβερνητικών οργανισμών μέχρι και προβλήματα υγείας συνεπεία συνθηκών εργασίας και παραβίαση νομοθεσίας για υποχρεωτική ασφάλιση ευθύνης ήταν μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που έθεσαν με αναφορές τους οι πολίτες τον περασμένο χρόνο. Η διαδικασία υποβολής αναφοράς είναι πολύ απλή και γίνεται είτε με επιστολή είτε ηλεκτρονικά στο https://www.secure.europarl.europa.eu/aboutparliament/el/petition.html
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι η καθ’ ύλη αρμόδια επιτροπή που επιλαμβάνεται και διαχειρίζεται αυτές τις αναφορές. Διαχειρίζεται επίσης και τις σχέσεις του ΕΚ με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή.
Αν έχοντας διαβάσει αυτά θέλεις να κάνεις κάτι, είμαι στη διάθεση σου. Τόσο εγώ όσο βέβαια και η Επιτροπή Αναφορών. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του γραφείου μου [email protected] καθώς και το τηλέφωνο μου 00322 28 45657 είναι στη διάθεση σου.
Γράφει: Τάκης Χατζηγεωργίου