Ενόσω απομακρυνόμαστε από τις προεδρικές εκλογές, οι κυβερνώντες ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής τους.
Η αναίρεση δεσμεύσεων, που προεκλογικά μοίραζε απλόχερα ο ΔΗΣΥ κι ο υποψήφιός του, συνοδεύεται τώρα από δηλώσεις που ξεσκεπάζουν τα ψέματα που σωρηδόν έλεγαν για να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού.
Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του (εφ. Πολίτης 21 Σεπτεμβρίου) ο Χάρης Γεωργιάδης: «Ουδέποτε είχα ταυτίσει την ανάγκη προώθησης των αποκρατικοποιήσεων με όρους εισπρακτικούς και μόνο ή μείωσης του χρέους…. Παραμένει, θεωρώ, ξεκάθαρη η ανάγκη προώθησης των αποκρατικοποιήσεων ως μια εξόχως διαρθρωτική μεταρρύθμιση…».
Μεταρρύθμιση, λοιπόν, τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις, επομένως πρέπει να γίνουν ανεξαρτήτως συνθηκών. Τι έλεγαν, όμως οι κυβερνώντες, προεκλογικά; Ας θυμηθούμε τη δέσμευση Αναστασιάδη, όπως αυτή διατυπώθηκε στην περιβόητη πλέον επιστολή που απέστειλε στους εργαζόμενους των ημικρατικών οργανισμών, μερικές μόνο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Να τι έλεγε ο κ. Αναστασιάδης: «Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και καταγράφεται με σαφήνεια στο Πλαίσιο Συμφωνίας των Κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που αποτελεί την πολιτική βάση της δικής μας υποψηφιότητας. Ότι δηλαδή τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών (CYTA, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων)».
Ο τότε υποψήφιος και σήμερα πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης οφείλει να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει: τι ισχύει, η δήλωση Γεωργιάδη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναγκαία μεταρρύθμιση ή η δική του δέσμευση ότι είναι (ξεκάθαρα κιόλας) ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις; Διότι, να ισχύουν και τα δύο δεν γίνεται, η μια θέση αναιρεί και ακυρώνει την άλλη.
Το ερώτημα, βέβαια, που απευθύνουμε είναι ρητορικό, δεν περιμένουμε ότι θα πάρουμε απάντηση. Άλλωστε, οι αποφάσεις και οι πράξεις της κυβέρνησης έχουν δώσει την απάντηση. Μ’ αυτές οι κυβερνώντες αποκαλύπτουν τις πραγματικές τους θέσεις και μαζί, τα ψέματα που έλεγαν προεκλογικά. Για τους κυβερνώντες δεν τίθεται πλέον μόνο θέμα αξιοπιστίας. Τίθεται θέμα νομιμοποίησης της πολιτικής τους. Έχουν εκλεγεί με ένα πολιτικό μανιφέστο, το οποίο σε όλες σχεδόν τις βασικές του πρόνοιες έχει αναιρεθεί. Για άλλα δεσμεύτηκαν προεκλογικά και άλλα προωθούν και εφαρμόζουν στην πράξη. Αυτό είναι ο ορισμός του πολιτικού αμοραλισμού.
Για να καλύψουν το τεράστιο χάσμα μεταξύ των διακηρύξεων και των πράξεων τους, οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν το ψευδο-επιχείρημα ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Επειδή όμως αυτό με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότερο ξεφτίζει, αποφάσισαν να επιστρατεύσουν ένα άλλο επιχείρημα. Ότι μέσα στο 2015 θα βρεθούμε εκτός μνημονίου και έτσι ο λαός μας θα επιβραβευτεί για τις θυσίες που υποβάλλεται. Το είπε αυτό ο πρόεδρος στους ομογενείς μας στο Λονδίνο. Την απάντηση την πήρε από τον υπουργό του των Οικονομικών: «Η παρουσία και ο ρόλος της τρόικας δεν θα συνεχιστούν για όλο το διάστημα που είχε αρχικά προβλεφθεί. Αυτή η εξέλιξη δεν θα σηματοδοτήσει τον πρόωρο τερματισμό της πολιτικής της μεταρρύθμισης και της εξυγίανσης». Με άλλα λόγια, η τρόικα φεύγει, τα μέτρα λιτότητας και η φτώχεια μένουν. Είναι αυτό που υποσχέθηκε ο κ. Αναστασιάδης προεκλογικά, ότι θα πρασινίσει την καμένη γη!
Γράφει: Στέφανος Στεφάνου