Home Σταύρος Α. Ζένιος Το ήθος της κας Θεοχάρους. Του Σταύρου Ζένιου

Το ήθος της κας Θεοχάρους. Του Σταύρου Ζένιου

theoxarzenios

 


Σε περίπτωση παραίτησης της κας Θεοχάρους από το Ευρωκοινοβούλιο θα αναλάβω την έδρα.

Ωστόσο, θεωρώ οτι δικαιούται να διατηρήσει την θέση στην οποία έχει εκλεγεί. Οι περί του αντιθέτου απόψεις, αν και με βολεύουν, δεν με βρίσκουν σύμφωνο.

Δυστυχώς όμως η έντιμη κα Ευρωβουλευτής, παρά την εμπειρία της σε πολλούς χώρους του κυπριακού πολιτικού συστήματος, δεν φαίνεται να κατανοεί από που προκύπτει το ηθικό έρεισμα για να παραμείνει στην έδρα. Δικαιολόγησε την απόφαση της λέγοντας: «Εάν αποχωρήσω εκείνος που θα διαχειριστεί την έδρα δεν έχει πάρει ούτε το 1/5 των σταυρών που έλαβα και οι πολιτικές του θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δικές μου.» Η δήλωση αυτή είναι ψευδής. (Εκτός αν δεν μπορεί να υπολογίσει σωστά κλάσματα οπόταν είναι απλά λανθασμένη.)

Θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ότι ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος λογοδοτεί στους ψηφοφόρους και όχι στο κόμμα. Θα μπορούσε να επικαλεστεί προηγούμενα από την Κυπριακή βουλή (π.χ., κος Κουλίας). Ωστόσο η Ευρωβουλευτής επέλεξε να δικαιολογήσει την απόφαση της με ψευδείς και απαξιωτικές αναφορές σε ένα συνυποψήφιο της. Αυτό δεν αποκαλύπτει πολιτικό ήθος που να μας πείθει οτι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόφαση αρχής αντί της ευκαιριακής απόφασης ενός επαγγελματία πολιτικού που μεθά από τις ιαχές του πλήθους. Μην ξεχνάμε οτι με τις ιαχές στις πλατείες και την μέθη των ηγετών μας οδηγήθηκε η χώρα στην καταστροφή του 1974. Με ιαχές στην Βουλή τον Μάρτιο 2013 απορρίψαμε συνετές προτάσεις διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, για να αποδεχθούμε μετά πολύ χειρότερες λύσεις που κατέστρεψαν καταθέτες, ταμεία συντάξεων και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και που στηρίζει την αναφορά της στις δικές μου πολιτικές θέσεις; Θα προτιμούσα βέβαια την θαρραλέα ονομαστική αναφορά.» Εκείνος που θα διαχειριστεί την έδρα» έχει όνομα, αλλά η Ευρωβουλευτής επέλεξε την υπεκφυγή. (Αλήθεια, έτσι μιλά η χώρα μας στο ευρωκοινοβούλιο;)

Εγώ όμως δεν υπεκφεύγω.

Ποιες είναι οι διαμετρικά αντίθετες θέσεις μας; Όταν αγωνίζομαι για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, ποια ήταν η αντίθετη θέση της Ευρωβουλευτού; Όταν εργάζομαι για οριζόντια ψηφοφορία, ποια ήταν η δική της θέση? Όταν διέθετα τον χρόνο μου –χωρίς έμμισθους βοηθούς από το ευρωκοινοβούλιο– μιλώντας για ανανέωση και εκσυγχρονισμό, δεν είδα να υπάρχει κάποια θέση διαφωνίας. Όταν έκφραζα δημόσια και επανειλημμένα αγωνία για την στάση της Βουλής τον Μάρτιο 2013, η Ευρωβουλευτής είχε άποψη και ποια ήταν;

Με σεβασμό να υποδείξω τούτο:  Αυτός στο οποίον ψευδώς αναφέρεστε οτι «δεν πήρε ούτε το 1/5 των σταυρών» σας, πήρε κατ’ ακρίβεια περισσότερους σταυρούς από δύο άλλους υποψηφίους που μπήκαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν προσωποποίησα το θέμα, αλλά εργάζομαι για οριζόντια ψηφοφορία για να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις. Τώρα που σας βολεύει θυμηθήκατε ότι δεν μπορεί κάποιος με λιγότερους σταυρούς να μπει στο ευρωκοινοβούλιο; Εγώ αγωνίστηκα προεκλογικά και προσπαθώ και τώρα και το ζητούν 83% των συμπολιτών μας, οριζόντια ψηφοφορία. Ένας επαγγελματίας πολιτικός, από την άλλη, παίρνει θέση μόνο όταν επηρεάζονται οι πολιτικοί του σχεδιασμοί, όταν επιδιώκει πολιτικό μέρισμα.

Πράγματι, έχουμε διαμετρικά αντίθετη προσέγγιση.

Να γίνω πιο σαφής που βλέπω αντίθετη προσέγγιση με εσάς. Αν είχα να διαχειριστώ την έδρα θα διαμαρτυρόμουν για την απαράδεκτη αναφορά της Τουρκίας σε «εκλιπούσα Κυπριακή δημοκρατία», αλλά δεν θα τα έβαζα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας οτι δεν φώναξε πιο πολύ από μένα. Δεν είμαστε παιδιά για να κλαψουρίζουμε στην μαμά ότι δεν μας προστάτεψε επαρκώς. Θα αναζητούσα το κατάλληλο εργαλείο στο Ευρωκοινοβούλιο για να σχολιαστεί αρνητικά η αναφορά της Τουρκίας. Θα τα έβαζα με την Τουρκική κυβέρνηση, όχι με την Ελλαδική! Η δική μου εμπειρία σε ευρωπαϊκα βήματα με δίδαξε ότι στην Ευρώπη χρειαζόμαστε νηφάλια επιχειρήματα που να πείθουν τους εταίρους μας. Δεν είναι πατριωτικές εξάρσεις για εσωτερική κατανάλωση που χρειαζόμαστε.

Πράγματι έχουμε διαμετρικά αντίθετη προσέγγιση. Για το καλό της χώρας εγώ θα συνεχίσω με την δική μου. Μπορεί η δική σας να φέρνει σταυρούς αλλά δεν φέρνει αποτελέσματα.

Να θυμόμαστε οτι περισσότερους σταυρούς είχαν όλοι οι κύπριοι ηγέτες, ακόμη και ο Πρόεδρος που ανατίναξε μαζί Μαρί και οικονομία. Το κυνήγι σταυρών προτίμησης μας οδήγησε, όπως εύστοχα παρατήρησε μια φοιτήτρια μου, σε «μια διχοτομημένη, διεφθαρμένη και χρεωκοπημένη πατρίδα». Εσείς κα Θεοχάρους ήσασταν εκεί για 20 χρόνια. Ήσασταν στην ΕΔΕΚ και στο ΔΗΚΟ και στο ΔΗΣΥ, και δεν γνωρίζω να είχατε διαμετρικά αντίθετες απόψεις για να αποφεύγαμε τις καταστροφές. Εδώ έγκειται η διαφωνία μου με τον πολιτικό λόγο που σήμερα προσπαθείτε να αρθρώσετε. Οπωσδήποτε διαφωνώ διαμετρικά με το πολιτικό ήθος που χρησιμοποιεί ατεκμηρίωτα υπονοούμενα και ψευδή στοιχεία εναντίον ενός υποψήφιου που το κόμμα σας ως αριστίνδην κάλεσε να βοηθήσει. Και το κάνατε όταν δεν ήμουν παρών να απαντήσω.

Αν αυτή είναι η Αλληλεγγύη που επαγγέλλεστε, η αγωνία μου για την χώρα δεν μου επιτρέπει να σας ευχηθώ καλή τύχη όπως απαιτεί η ευγένεια.

Αναρτήθηκε και στο μπλογκ zenios.wordpress.com

Γράφει: Σταύρος Α. Ζένιος