Home Πέτρος Κλεάνθους 3 ορισμοί και 2 διαπιστώσεις με αφορμή το BREXIT. Του Πέτρου Κλεάνθους

3 ορισμοί και 2 διαπιστώσεις με αφορμή το BREXIT. Του Πέτρου Κλεάνθους

brexitpetros

Μεγάλη Βρετανία: Η πολιτική ένωση της Αγγλίας με την Ουαλία, υπό τον Άγγλο Βασιλιά. Έγινε το 1536. Στην Ένωση προσχώρησε και η Σκωτία το 1707.


Ηνωμένο Βασίλειο: Είναι η πολιτική ένωση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ιρλανδία. Μετά τη διάσπαση της Ιρλανδίας σε Βόρεια Ιρλανδία και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (ΕΙΡΕ, Νότιο Τμήμα), η τελευταία αποσχίστηκε και δεν περιλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ίδρυση του χρονολογείται από το 1801.

Χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία, Ουαλία.

Αν και αναφέρονται ως χώρες, στην πραγματικότητα πρόκειται για περιφέρειες με αρμοδιότητες που τους ανατίθενται από το κεντρικό σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και έχουν το δικαίωμα διεθνούς εκπροσώπησης, σε μη πολιτικούς σχηματισμούς, στην πραγματικότητα, στο Ηνωμένο Βασίλειου υπάρχει ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ… αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών.

Συνταγματικά δεν υπάρχει δυνατότητα παραμονής μίας εκ των χωρών του Η.Β στην Ε.Ε.

Ανεξάρτητα από τις συνέπειες του Δημοψηφίσματος για την Κύπρο, ενδεχόμενη κρίση στο εσωτερικό του Η.Β και ανάπτυξη αποσχιστικών απόψεων, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα στη σχολή σκέψης του Ομοσπονδισμού γενικότερα και ειδικότερα θα αποδυναμώσει την ισχύ του επιχειρημάτος για Ομοσπονδιακή διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

Γράφει: Πέτρος Κλεάνθους