Home Πέτρος Κλεάνθους Να ανοίξουν τα Δημοτικά. Του Πέτρου Κλεάνθους

Να ανοίξουν τα Δημοτικά. Του Πέτρου Κλεάνθους

Τα βελτιωμένα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών έχουν ανοίξει τη συζήτηση για χαλαρώσεις στα μέτρα σε ορισμένους τομείς. Θεωρώ ότι ανάμεσα σε αυτά που θα ανοίξουν πρώτα, επιβάλλεται να περιλαμβάνονται τα Δημοτικά Σχολεία.

 


Το σύστημα τηλεκπαίδευσης σε ότι αφορά τα Δημοτικά, ιδιαίτερα τις τρεις μικρότερες τάξεις είναι εντελώς αναποτελεσματικό. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί, αυτό που συμβαίνει στο τέλος της ημέρας, είναι να επιφορτίζονται οι γονείς με εκπαιδευτικά καθήκοντα χωρίς να μπορούν πολλές φορές να ανταποκριθούν σε αυτά. Είναι επίσης πολλές οι περιπτώσεις όπου οι γονείς δεν γνωρίζουν τη γλώσσα ή δεν διαθέτουν το χρόνο να ασχοληθούν με την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Η Πολιτεία λειτουργεί θεωρώντας ότι όλες οι οικογένειες έχουν πρόσβαση σε διαδίκτυο, υπολογιστή και εκτυπωτές κάτι το οποίο σαφώς και δεν υφίσταται. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι Σύνδεσμοι Γονέων και η ΠΟΕΔ έχουν ενεργήσει για να παρέχουν, προσωρινά, εξοπλισμό σε κάποια παιδιά αλλά ούτε οι ανάγκες ικανοποιηθηκαν πλήρως αλλά ούτε και ήταν αρμοδιότητα τους να το κάνουν. 

Η επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων, με τα ίδια πρωτόκολλα υγιεινής που λειτούργησαν πριν τα Χριστούγεννα μπορεί να εγγυηθεί πολύ χαμηλούς δείκτες μετάδοσης του ιού. Φέρω ως παράδειγμα το Σχολείο του οποίου προεδρεύω του Συνδέσμου Γονεων: Περισσότερα από 10 παιδιά ήταν στενές επαφές κρουσμάτων, ορισμένα προσβλήθηκαν από τον ιό εκτός Σχολείου, μια Συνοδός Παιδιού με Ειδικές Ανάγκες είχε προσβληθεί εκτός Σχολείου, ενώ ΚΑΜΙΑ μετάδοση δεν έγινε στο Σχολείο μεταξύ των παιδιών. Σαφώς τα μέτρα που τηρήθηκαν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Επιπρόσθετα, από στοιχεία της Επιτροπής Ιχνηλατησης διαφενεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μετάδοσης στα παιδιά ήταν εκτός Σχολείων. 

Το ότι ο δείκτης μετάδοσης στα παιδιά είναι μικρότερος, επιβεβαίωνεται και από διεθνείς μελέτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το ποσοστό κρουσμάτων στις παιδικές ηλικίες είναι δέκα φορές μικρότερο από ότι το ποσοστό που κατεχουν αυτές οι ηλικίες στον Παγκόσμιο πληθυσμό. Επίσης, έρευνα των Πανεπιστημιων του Χάρβαρντ της Βοστόνης και του Σαιντ Αντριους της Σκωτίας, κατέδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών προβάλλονται από τον covid 19 πολύ λιγότερο. 

Το μέτρο της τηλεργασίας που εφαρμόζεται στη Δημόσια Υπηρεσία και σε αρκετούς τομείς του Ιδιωτικού τομέα δεν ισοδυναμεί με διακοπές. Οι εργαζόμενοι από το σπίτι οφείλουν να εργάζονται όπως και στο φυσικό τους γραφείο, μπορεί να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ενώ επίσης η δουλεία τους επιτηρείται και πρέπει να είναι παραγωγικοί. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν πάντοτε την παιδαγωγική ευθύνη ή και γενικότερα την ευθύνη των παιδιών για όσο παραμένουν στο σπίτι.

Η φυσική κοινωνικοποίηση των παιδιών δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκατασταθεί από «ψηφιακές παλτφόρμες», αντίθετα τα παιδιά κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους, τους οδηγεί σε αντικοινωνικές δραστηριότητες (πχ ηλεκτρονικά παιχνίδια) ενώ η μη ικανοποίηση της ανάγκη τους να βρεθούν με τους φίλους τους και να επανασυνδεθούν μαζί τους στο σχολικό περιβάλλον, τα κάνει αντιδραστικά και τα φορτώνει με άγχος. Επιπρόσθετα τους διαμορφώνει στρεβλές αντιλήψεις σε σχέση με την έννοια της «κοινωνικοποίησης» και αυτό είναι κάτι που θα επιμολύνει το μέλλον το δικό τους και της κοινωνίας ολόκληρης.

Ένας μεγάλος αριθμός απόρων μαθητών σιτίζονται καθημερινά στα σχολεία με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας ενώ επίσης, οι άποροι μαθητές που φοιτούν στα Ολοήμερα λαμβάνουν δωρεάν φαγητό το μεσημέρι. Για αυτά τα παιδιά δεν έχει προνοήσει κανείς, αν σιτίζονται και πως εδώ και είκοσι μέρες. Είναι λογικό ότι, αφού οι οικογένειες των παιδιών αυτών δεν δύνανται να τους παρέχουν ικανοποιητική σίτιση για το Σχολείο, δεν μπορούν να το κάνουν ούτε στο σπίτι. Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και δυστυχώς η Κυβέρνηση αδιαφορεί. 

Εάν δοθεί πράσινο φως για να ανοίξουν άλλοι επαγγελματικοί τομείς αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή στην εργασία εκατοντάδων ή χιλιάδων εργαζόμενων γονέων θα κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση που περιγράφεται πιο πάνω.

Αν λοιπόν, η κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των περιορισμών, τα Δημοτικά Σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν χωρίς χρονοτριβή.