Το Σάββατο στην πλατεία Φανερωμένης, στην καρδιά της Λευκωσίας, γιορτάσαμε την παρουσία του προγράμματος Erasmus + στην Κύπρο.
Μαζί, ο Οργανισμός Νεολαίας, ως η εθνική υπηρεσία διαχείρισης του Erasmus + (Νεολαία), το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδείξαμε το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς: «από το παρελθόν στο μέλλον». Οπωσδήποτε, όταν μιλάμε για το Erasmus, αυτό έχει και παρελθόν και πολύ περισσότερο μέλλον!
Το Erasmus είναι η σημαντικότερη επένδυση της Ευρώπης για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των Ευρωπαίων πολιτών και την κατανόηση της ευρωπαϊκής κουλτούρας και ταυτότητας. Το υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα ανταλλαγών στον κόσμο. Στον δικό μας τομέα ευθύνης (τη νεολαία) μιλούν τα αποτελέσματα του Erasmus την τελευταία 4ετία (2014-2018): συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ έχουν απορροφηθεί από την ΕΕ για την Κύπρο και οι συμμετοχές στο πρόγραμμα έφθασαν στις 22 χιλιάδες νέων.
Αυτό για τη νέα γενιά μεταφράζεται σε γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες, επαφές, δίκτυα συνεργασίας. Όταν ένας κόσμος ολόκληρος βρίσκεται σε κίνηση, όταν τα σύνορα καταργούνται, η νέα γενιά των Κυπρίων αρπάζει τις ευκαιρίες και τις κάνει βίωμα ζωής στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Το Erasmus (Νεολαία) περιλαμβάνει ανταλλαγές εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενδυνάμωσης των νέων που έχουν μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν, να δουν, να μάθουν, να συγκρίνουν, να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και να αντλήσουν δύναμη και έμπνευση για τη συνέχεια της ζωής τους.
Πριν από μερικά χρόνια, το Erasmus στην Κύπρο είχε επιφυλακτική αντιμετώπιση. Χάσιμο χρόνου, έλεγαν. Τώρα μια ολόκληρη γενιά Κυπρίων που το αξιοποίησε, έχει γίνει ο υποστηρικτής του και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να αυξήσει ξανά τον προϋπολογισμό του. Γιατί; Επειδή η νέα γενιά είναι η μεγαλύτερη επένδυση για την Ευρώπη και την ενοποίησή της με όρους αλληλεγγύης, αποδοχής και συνεργασίας.
Η επιτυχία του Erasmus, μας έδωσε δύναμη να σκεφτούμε περισσότερο τη νέα γενιά και τις ανάγκες της. Βλέπουμε τη δίψα των νέων ανθρώπων για καινούριες εμπειρίες και ερεθίσματα. Βλέπουμε την ανάγκη να στραφούμε σε εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των αξιών χαρακτήρα που θωρακίζουν τους νέους μας στον σύγχρονο κόσμο. Βλέπουμε την ανάγκη διαφοροποίησης της τυπικής εκπαίδευσης για να αγαπήσουν τα παιδιά το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί να βρουν ξανά το κίνητρο και τη ζωντάνια τους. Το Erasmus μας δίνει ορισμένες ισχυρές ενδείξεις για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, που αντιστοιχεί στις ανάγκες της εποχής μας. Μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από διαρκή κινητικότητα, έντονο ανταγωνισμό, αξιοποίηση γνώσεων με προσαρμοστικότητα σε ένα μεταβλητό περιβάλλον.
Με αφετηρία αυτόν τον προβληματισμό, ο Οργανισμός Νεολαίας θέλει να φέρει στο προσκήνιο τη δική του οπτική για τη διαδικασία της μάθησης και το σχολείο – την οπτική γωνία των ιδίων των νέων. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε εργαστεί εντατικά με τους νέους σε τρία επίπεδα: (α) τη διαβούλευση αναφορικά με το τι θέλουν και προσδοκούν, (β) την έρευνα για την τεκμηρίωση των θέσεων των νέων, και (γ) τη διαμόρφωση μιας πολιτικής προσέγγισης για το σχολείο, μπολιασμένη με τη φωνή της νέας γενιάς.
Για αυτές τις προτάσεις θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις και με τους άλλους ενδιαφερομένους πολιτειακούς και κοινωνικούς φορείς, περιλαμβανομένων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Είναι ένας άλλος κόσμος που αναζητεί τη θέση του στο δημόσιο διάλογο για την παιδεία. Ο κόσμος των νέων ανθρώπων. Και πρέπει να κάνουμε χώρο για να λάβουν τη θέση που πρέπει σ’ αυτό τον διάλογο για το αύριο.
Γράφει: Παναγιώτης Σεντώνας