Home Νεοκλής Συλικιώτης Η εγκατάλειψη πλαισίου Γκουτέρες διευκολύνει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Του Νεοκλή Συλικιώτη

Η εγκατάλειψη πλαισίου Γκουτέρες διευκολύνει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Του Νεοκλή Συλικιώτη

Η στασιμότητα, στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό, διευκολύνει τους τούρκικους σχεδιασμούς.


 

Και αυτό δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να πείσει για τις ευθύνες που είχε η Τουρκία όσον αφορά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά, αλλά και για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να επαναρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς παρά την παρέλευση τόσων μηνών και παρά τις διαβουλεύσεις της ειδικής απεσταλμένης κας. Λουτ, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει πεισθεί πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. 

Η πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επισημαίνει κάποια σημαντικά πράγματα. Επισημαίνει πως παρόλο που παρήλθαν 15 ολόκληροι μήνες μετά από το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος. Επισημαίνει πως θα πρέπει να προχωρήσουμε στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, έστω και αν θα τεθούν οποιεσδήποτε άλλες ιδέες στο τραπέζι για συζήτηση. Επίσης επισημαίνει πως τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν, και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι πάντες και πρώτοι από όλους οι 2 ηγέτες. 

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν και οι αναφορές του ΓΓ για το ζήτημα του φυσικού αερίου, οι οποίες καταδεικνύουν πως χωρίς λύση του Κυπριακού θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες. Συγκεκριμένα, ο ΓΓ επισημαίνει πως εγκυμονούν κίνδυνοι, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και ξεκαθαρίζει πως ο φυσικός πλούτος της χώρας μας ανήκει σε όλους τους κατοίκους της, ε/κ και τ/κ, και πως θα πρέπει να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί έτσι ώστε οι υδρογονάνθρακες να αποτελέσουν κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού και όχι εμπόδιο. 

Δυστυχώς οι χειρισμοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ενεργειακά, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στο να καταστεί ο ενεργειακός μας πλούτος καταλύτης για την λύση του Κυπριακού, αλλά αντιθέτως διευκολύνουν τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει συνεχώς εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις επικίνδυνες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για χαλαρή και αποκεντρωμένη ομοσπονδία βοηθούν την Τουρκία να θέτει στο τραπέζι εναλλακτικές επιλογές και σχέδια Β’ που οδηγούν είτε σε συνομοσπονδία είτε σε δύο κράτη. 

Μετά από άρνηση τόσων μηνών, ο κ. Προδρόμου παραδέχτηκε πως ο Πρόεδρος συζητά με ξένους ηγέτες τη «λύση» δύο κρατών. Δηλαδή αντί ο Πρόεδρος να υπερασπίζεται τις αρχές της λύσης που επιδιώκει η πλευρά μας εδώ και 44 χρόνια, αναφέρεται σε χαλαρή ομοσπονδία και καταθέτει ιδέες εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ που ακυρώνουν το πλαίσιο Γκουτέρες. Το μόνο που πετυχαίνει λοιπόν είναι να διευκολύνει τους σχεδιασμούς της Τουρκία, να προκαλεί αναστάτωση στην κοινωνία και μεγάλο προβληματισμό για το ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Ενώ έδωσε και το δικαίωμα στον κ. Τσαβούσογλου να ζητά σήμερα να ξεκαθαρίσουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά ποια λύση θέλουμε, ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή δύο κράτη, και γιατί δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις μέχρι το Μάιο. Γιατί δεν ξεκαθαρίζει όλα αυτά τα ζητήματα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ με δημόσια δήλωση; 

Ως ΑΚΕΛ προειδοποιούμε πως οποιοδήποτε αίτημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για αλλαγή στρατηγικής ή βάσης, θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση με τις ευθύνες να βαραίνουν και την δική μας πλευρά. Και είναι τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατο τίμημα, με αρνητικές προεκτάσεις σε διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένων και των ενεργειακών. 

Είναι σαφές πως τα περιθώρια στενεύουν. Μονάχα η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα απομακρύνει τους κινδύνους. Καλούμε λοιπόν τους δυο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου και του λαού μας, με πολιτική βούληση να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα και να επαναρχίσουν άμεσα ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, διατηρώντας όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις. 

Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για λύση στο πλαίσιο ΔΔΟ, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Πριν λίγες μέρες πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, MKO και άλλοι φορείς, ε/κ και τ/κ μαζί, συμμετείχαμε σε συνάντηση Ειρήνης και Επανένωσης, στέλνοντας μαζί ηχηρό μήνυμα στους δύο ηγέτες ζητώντας άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στις μαζικές εκδηλώσεις ε/κ και τ/κ και θα στηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία μέχρι την τελική της κατάληξη για άρση της κατοχής και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης