Η προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία ενεργεί πειρατικά προβαίνοντας σε παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το διεθνές δίκαιο.
Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ήταν απολύτως προβλέψιμη. Το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό προειδοποιεί πως με τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδης- ΔΗΣΥ οδεύουμε σε επικίνδυνες οδούς και δεν θα μπορέσουμε να παρεμποδίσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Δυστυχώς μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά και την αποτυχία της Κυβέρνησης να καταδείξει τις ευθύνες της Τουρκίας, η στασιμότητα στην οποία περιήλθε το Κυπριακό διευκολύνει τους χειρισμούς της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνοντας την επιθετικότητά της απειλεί να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα με την παράνομη διεξαγωγή γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Παρά λοιπόν τους διθυράμβους των κυβερνώντων περί θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις τριμερείς συμμαχίες και την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη τις παράνομες ενέργειες εντείνοντας επικίνδυνα την ένταση.
Λόγω του αδιεξόδου στο οποίο μας οδήγησαν, η στήριξη του ΟΗΕ, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία αποδείχτηκε ο πιο σταθερός σύμμαχος του κυπριακού λαού στο Ευρωκοινοβούλιο, καταδίκασε αμέσως τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ως η πολιτική δύναμη που διαχρονικά στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα μας για απελευθέρωση, καταδίκασε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά την τουρκική προκλητικότητα τονίζοντας πως η στάση της Άγκυρας παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα εξέδωσε δήλωση απαιτώντας από τους θεσμούς της ΕΕ να προβούν άμεσα σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα.
Το Ευρωκοινοβούλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα με πρωτοβουλία της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, στο παρελθόν επιτύχαμε πολύ σημαντικά ψηφίσματα από το Ευρωκοινοβούλιο, τα οποία καταδίκαζαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, και την καλούσαν να υλοποιήσει όλες τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και να στηρίξει έμπρακτα την λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ.
Ωστόσο δύσκολα θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα εάν δεν δείξουμε την ετοιμότητά μας να επιστρέψουμε σε διαπραγματεύσεις, εφόσον βέβαια τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται και στις Εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ όπου αφήνονται αιχμές και μηνύματα προς όλες τις πλευρές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο εκπρόσωπος του ΓΓ, σε απάντηση της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη, κάλεσε απλά σε προσπάθειες για μείωση των εντάσεων και επανέλαβε την πάγια θέση του Οργανισμού ότι το φ.α. μπορεί να ωφελήσει τις δύο κοινότητες, παραπέμποντας στις σχετικές συγκλίσεις.
Όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποτυγχάνει να πείσει τη διεθνή κοινότητα θα έχουμε χλιαρές δηλώσεις όπως αυτές του άτυπου Συμβουλίου της ΕΕ και της Ύπατης Εκπροσώπου, Φ. Μογκερίνη. Αντί η ΕΕ να λάβει ουσιαστικά μέτρα που ώστε η Τουρκία να έχει κόστος, τερματίζοντας για παράδειγμα κάθε συζήτηση για αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης με την ΕΕ, η οποία ζητήθηκε πριν 2 μήνες από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με τις ψήφους του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών, αρκούνται μονάχα σε φραστικές καταγγελίες.
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί τις επικίνδυνες δηλώσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές του βρετανού Υπουργού Ευρώπης, Α. Ντάνκαν ο οποίος υποστήριξε πως «θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». Έπειτα η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί για την απαράδεκτη αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε «μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».
Σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθούν σε λίγες μέρες και οι Ευρωεκλογές. Τα παρατεταμένα αδιέξοδα δημιουργούν κλίμα απογοήτευσης και αδιαφορίας. Το σοβαρότερο όμως είναι πως η στασιμότητα, στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, ενισχύει τις εθνικιστικές δυνάμεις και διευκολύνει τους θιασώτες της διχοτόμησης.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όπου η κατοχή και η διχοτόμηση εδραιώνονται, έχουμε χρέος να απαντήσουμε δυναμικά. Στις 26 Μαΐου πρέπει να ενισχύσουμε την φωνή της αριστεράς, την φωνή του κυπριακού λαού στο Ευρωκοινοβούλιο για να ενδυναμώσουμε τον αγώνα μας για λύση ΔΔΟ. Μαζί ε/κ και τ/κ να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε Κύπρο και Ευρώπη πως απαιτούμε να επαναρχίσουν άμεσα ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης
*Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, Αντιπροέδρου της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς