Στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο, οι πολίτες της ΕΕ δηλώνουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υποστηρίξει δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%), και της ανεργίας στους νέους (31%).
Το ποσοστό των Κυπρίων που απάντησαν πως το ΕΚ πρέπει υποστηρίξει δράσεις για καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους ήταν 61%, ενώ για αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού 51%. 28% των ερωτηθέντων ιεράρχησαν πρώτες τις δράσεις νέων τρόπων για την ενίσχυση της οικονομίας και της ανάπτυξης (28%).
Οι ερωτηθέντες προφανώς βάζουν ώς προτεραιότητα τους την κοινωνική και εργασιακή ασφάλεια. Όμως οι ευρωπαϊκές ελίτ αντί να απαντήσουν στην κρίση ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος, ζητούν να εμβαθύνουν και να θεσμοθετήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας μέσα από διάφορα σενάρια τα οποία παρουσιάζουν. Ζητούν να διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και διατηρούν και διευρύνουν τα ήδη υπάρχοντα δημοκρατικά ελλείμματα της ΕΕ.
Όπως έδειξαν οι τελευταίες εκλογές στην Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αντιδρούν κυρίως με στροφή στα ακροδεξιά και νεο-φασιστικά κινήματα. Αυτά, αξιοποιούν τη φτωχοποίηση των εργαζομένων δακτυλοδείχνοντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η Δεξιά εισπράττει το τίμημα για την επιβολή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας με τη μαζική φυγή ψηφοφόρων της προς ακροδεξιά κινήματα. Η στρατηγική της όμως για ανακοπή αυτής της φυγής δεν είναι η αλλαγή ρότας από τα μνημόνια και τη λιτότητα. Υιοθετεί εν μέρη ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική για να επαναφέρει στους κόλπους της τους ψήφους που έχασε. Ο μεγάλος χαμένος όλων των τελευταίων εκλογών στην ΕΕ είναι η Σοσιαλδημοκρατία. Καταρρέει ακριβώς λόγω της ταύτισης της με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Όμως η αναβίωση της ακροδεξιάς και του ρατσισμού δεν οφείλεται σε κανένα πρόσφυγα και σε κανέναν μετανάστη. Οφείλεται στις πολιτικές που φτωχοποίησαν και εξαθλίωσαν τους λαούς. Οφείλονται στην απόλυτη υποταγή των ευρωπαϊκών ελίτ και των επι τόπου εντολοδόχων τους στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων για όλο και μεγαλύτερα κέρδη εις βάρος των εργαζομένων.
Πλέον ακόμα και τα ερευνητικά κέντρα των ευρωπαϊκών θεσμών αντιλαμβάνονται τον αντιλαϊκό και αντι-εργασιακό αντίκτυπο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ. Στην τελευταία του έρευνα, το ινστιτούτο Εurofound έδειξε την σχέση μεταξύ των εργασιακών πολιτικών και της φτώχειας στην εργασία. Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αυξήθηκε ο κίνδυνος φτώχειας στην εργασία και η υλική στέρηση/ στέρηση αγαθών.
Ενώ τα μόνιμα συμβόλαια μειώνονται, ο κίνδυνος φτώχιας των εργαζόμενων με συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας ανέβηκε στο 15% (ΕΕ). Η Κύπρος βρίσκεται στην 10η θέση με 20% των εργαζομένων που δουλεύουν με συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας να βρίσκονται στο όριο της φτώχιας. Επίσης βρίσκεται στην πέμπτη θέση των χωρών της ΕΕ αναφορικά με τη στέρηση αγαθών των εργαζομένων της με συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας. 50% αυτών των εργαζομένων στερούνται βασικών αγαθών.
Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στις κοινωνικές ανισότητες με την κοινωνική ψαλίδα να άνοιξε όσο πουθενά αλλού στην ΕΕ. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ εθελοτυφλεί μπροστά στη νεανική ανεργία και τη μαζική μετανάστευση των νέων, την ίδια ώρα που με τις πολιτικές της συνεχίζει να φτωχοποιεί το λαό. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΔΗΣΥ θεωρούν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτωχοποίησης του λαού το πολιτικό τους μανιφέστο. Κούρεψαν μισθούς και συντάξεις, διάλυσαν την δημόσια υγεία και παιδεία, και συνεχίζουν την προσπάθεια ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Αυτές τις πολιτικές και λογικές είναι που πρέπει να αντιπαλέψουμε τόσο στην Κύπρο όσο και στην ΕΕ.
Ο Σταύρος Μαλάς με το πρόγραμμα του καταθέτει μια ρεαλιστική πρόταση για προοδευτική αλλαγή. Καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για καταπολέμηση της φτώχιας και αντιμετώπισης της ανεργίας- ιδιαίτερα των νέων. Με ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει στη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και την επιστροφή στην κοινωνική ευημερία μέσω της κοινωνικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.
Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης