Home Μιχάλης Αλεξόπουλος Aσφάλεια και υγεία των παιδιών και τα αναπάντητα ερωτήματα εκ μέρους του...

Aσφάλεια και υγεία των παιδιών και τα αναπάντητα ερωτήματα εκ μέρους του ΥΠΠ! Των Αντρέας Θεοδώρου και Μιχάλη Αλεξόπουλου

«Διευθυντές/Διευθύντριες Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης


Θέμα: Πρόγραμμα επιμόρφωσης Διευθυντών/Διευθυντριών Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε ότι η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης διοργανώνει επιμορφωτική συνάντηση, με θέμα «Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής: θέματα ασφάλειας και υγείας».  Η επιμόρφωση είναι υποχρεωτική για όλα τα σχολεία. Στο Πρόγραμμα θα συμμετάσχει ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια κάθε σχολικής μονάδας.  Σκοπός της επιμόρφωσης είναι η ενημέρωση των Διευθυντών/Διευθυντριών σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (εκπαιδευτικοί, παιδιά, γονείς) και υλικοτεχνικής υποδομής (χώροι, υλικά, μέσα), με έμφαση στην ασφάλεια και υγεία κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου»

Το πιο πάνω κείμενο αποτελεί  απόσπασμα από την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (ypp 8125),  με ημερομηνία την 12η Οκτωβρίου 2018.

Οι πιο πάνω επιμορφώσεις πραγματοποιήθηκαν και όντως μπορούν να χαρακτηριστούν ως ωφέλιμες και εποικοδομητικές. Εξάλλου, οι συναντήσεις αυτές, έλαβαν χώρα, μετά από ένα μαύρο καλοκαίρι μαζικών επιθέσεων προς τους εκπαιδευτικούς και λίγους μήνες μετά τον τραγικό θάνατο μαθητή στο Αλεθρικό. Ένα περιστατικό που φανέρωσε τα τρομερά κενά που υπάρχουν σε θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, κατέδειξε την ανυπαρξία σαφών πρωτοκόλλων δράσης και ανέδειξε την ανεπάρκεια του Υπουργείου να στηρίξει με σαφείς οδηγίες τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς. Εν ολίγοις το Υπουργείο αντί να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες του, αναζήτησε αποδιοπομπαίους τράγους, δημιουργώντας εύλογα αισθήματα ανασφάλειας σε όλους τους συναδέλφους.

Στις προαναφερθείσες συναντήσεις, δόθηκε η ευκαιρία σε όλες/ους να ανταλλάξουν απόψεις, να ακουστούν προβληματισμοί και να κατατεθούν εισηγήσεις. Οι Διευθύντριες/ες είχαν την ευκαιρία και τους ζητήθηκε, να καταγράψουν όλα τα ερωτήματα και απορίες που είχαν σχετικά με θέματα που αφορούν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και όχι μόνο. Τα ερωτήματα/απορίες  που κατέγραψαν ήταν πολλά και αφορούσαν τη λειτουργία του Ωρολογίου Προγράμματος, τα μέσα και υλικά, τις παρελάσεις, τους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, τις αθλητικές ημερίδες, τις μετακινήσεις μαθητών, τα Προγράμματα του ΥΠΠ (Ναυταθλήματα, πρόγραμμα εκμάθησης σκι, πρόγραμμα ολυμπιακών αθλημάτων κ.ά.), αθλητικές και άλλες ημερίδες εντός και εκτός του σχολικού χώρου, διοργάνωση παιχνιδιών και άλλων δραστηριοτήτων στα διαλείμματα, συνεργασίες με Ομοσπονδίες και άλλους αθλητικούς φορείς και πολλά άλλα.

Όλα αυτά τα ερωτήματα/απορίες δεν απαντήθηκαν εκ μέρους των οργανωτών, προφανώς γιατί δεν υπήρχαν απαντήσεις ή και γιατί έπρεπε να μελετηθούν εκ μέρους του Υπουργείου και να δοθούν τεκμηριωμένες σαφείς και πρακτικές απαντήσεις οι οποίες θα βοηθούσαν το εκπαιδευτικό έργο και την καθημερινότητα των σχολείων. Δόθηκε πάντως η υπόσχεση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ότι σύντομα θα δίδονταν απαντήσεις και σαφείς οδηγίες με σχετική εγκύκλιο.

Από τότε έχουν παρέλθει περισσότεροι από πέντε μήνες. Σχεδόν η σχολική χρονιά έχει τελειώσει, μιας και βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Απριλίου και ακόμα η Επίσημη Πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, ως όφειλε. Τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν μέσα σε κλίμα ανασφάλειας και ασάφειας. Διιστάμενες οι απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές πρακτικές από τις σχολικές μονάδες. Αναπόφευκτες δε, οι συγκρίσεις μεταξύ σχολείων ή συναδέλφων, οι προστριβές και οι αντιπαραθέσεις και τα αισθήματα φόβου για όσα πρέπει ή δεν πρέπει να γίνονται. Οι Διευθύνσεις των σχολείων εδώ και μήνες περιμένουν με αγωνία απαντήσεις εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν αβίαστα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα!

  • Πότε επιτέλους θα απαντηθούν τα καυτά ερωτήματα που αφορούν στην ασφάλεια και υγεία των παιδιών;
  • Πότε άραγε θα δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες και διευκρινίσεις σε σχέση με τη διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, την ασφάλεια στους χώρους που ενδείκνυται να γίνεται το μάθημα και γενικά οτιδήποτε το αφορά, εντός ή/και εκτός του σχολικού χώρου;
  • Πότε επιτέλους θα δοθούν υπεύθυνες και σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις στα σχολεία;
  • Πότε επιτέλους θα τηρήσει την δέσμευση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, απέναντι στις Διευθύνσεις των σχολείων;
  • Μήπως θα περιμένουμε μέχρι το επόμενο ατύχημα και ακολούθως μέσα από την ασάφεια των οδηγιών και κανονισμών,  να ψάξουμε για νέα εξιλαστήρια θύματα;

Δυστυχώς η Επίσημη Πλευρά και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, φαίνεται να κωλυσιεργεί και να αδυνατεί ή να μην θέλει (;) να δώσει λύση. Ενώ τα θέματα ασφάλειας και υγείας θα έπρεπε να είναι πρώτα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και ξεκάθαρες οδηγίες, ακόμα τα σχολεία βρίσκονται στην αναμονή!

Καλούμε το ΥΠΠ να τηρήσει έστω και την υστάτη τη δέσμευσή του και να προχωρήσει άμεσα με υπεύθυνη και σαφή εγκύκλιο, που να απαντά σε όλα όσα καταγράφηκαν και περιμένουν απαντήσεις. Ας μην περιμένουμε το επόμενο τραγικό συμβάν, για να ρίξουμε κροκοδείλια δάκρυα και να περιοριστούμε σε πομπώδεις εξαγγελίες και υποσχέσεις. Αναμένουμε, την τήρηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων του Υπουργείου απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων, ώστε να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας!

Αντρέας Θεοδώρου,  Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ, Αντιπρόεδρος Α.Κί.ΔΑ

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ, Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ