Στις επερχόμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός από την εκλογή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων, οι δημότες καλούνται να αποφασίσουν και την Επιτροπή Σχολικής Εφορείας στον Δήμο τους.
Ο ρόλος της εκάστοτε Σχολικής Εφορείας, είναι βαρύνουσας σημασίας για εμάς που έχουμε άμεση επαφή και εμπλοκή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Η εκάστοτε Σχολική Εφορεία μπορεί να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες με τις οποίες να στηρίζει και να υποβοηθά τη δουλειά των εκπαιδευτικών, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την τοπική κοινωνία με κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Από την άλλη όμως, η έλλειψη οράματος, η απουσία καλής οργάνωσης και σωστής διοίκησης μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια πραγμάτωσης των στόχων του Υπουργείου Παιδείας και της κάθε Σχολικής Μονάδας ξεχωριστά.
Η πολυετής πείρα μου στην εκπαίδευση με έχει εφοδιάσει με γνώσεις και εμπειρίες. Ως Γενικός Αντιπρόσωπος της ΠΟΕΔ και ειδικότερα ως Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Λεμεσού, έχω ακούσει, βιώσει και αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και πολύπλευρα ζητήματα που αφορούν διαφορετικές πτυχές του τρόπου λειτουργίας του θεσμού των Σχολικών Εφορειών.
Πρώτιστος στόχος, θα πρέπει να είναι η δημιουργία τέτοιων συνθηκών, στις οποίες εκπαιδευτικοί και παιδιά να μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια, σε ένα περιβάλλον ανθρώπινο και ευχάριστο. Ο εξωραϊσμός των σχολικών χώρων, με δημιουργία ακόμα περισσότερων χώρων πρασίνου και εμπλουτισμό των κτιρίων με χρώμα επιβάλλεται για τη δημιουργία ευχάριστων σχολικών χώρων για όλους. Η γνώμη των παιδιών και των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν, αφού η αρχή της συμμετοχής αποτελεί βασικό στοιχείο ενός δημοκρατικού και παιδοκεντρικού σχολικού συστήματος.
Αναντίρρητο, είναι πως τα σχολεία μας χρειάζεται να μετατραπούν σε χώρους χαράς και δημιουργίας με τη κατασκευή ειδικά διαμορφωμένων χώρων παιχνιδιού και δημιουργικής απασχόλησης. Η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η κατασκευή στεγάστρων σε ανοικτούς χώρους και γήπεδα είναι εξέχουσας σημασίας, όχι μόνο για την πρωινή ενασχόληση των παιδιών με τη φυσική δραστηριότητα, αλλά και για τη χρήση τους κατά τις απογευματινές ώρες.
Δημιουργώντας τέτοιες συνθήκες, τα σχολεία πρέπει επιτέλους να μπορούν να υποδεχθούν παιδιά και κατά τις απογευματινές ώρες. Η Σχολική Εφορεία, σε συνεργασία ίσως και με άλλους φορείς (Συνδέσμους Γονέων, Δήμο), πρέπει να εξεύρει τρόπους επιτήρησης και ασφαλούς χρήσης των Σχολικών Μονάδων (επιτηρητές, κατάλληλος φωτισμός) και σε μη εργάσιμο χρόνο. Η προσφορά εναλλακτικών τρόπων υγιούς απασχόλησης, θα περιορίσει την ανεξέλεγκτη χρήση των σχολικών χώρων τα απογεύματα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί και το θέμα των βανδαλισμών της σχολικής περιουσίας, που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα σχολεία και τεράστια έξοδα συντήρησης και αποκατάστασης στις Σχολικές Εφορείες.
Σχετικές με την ποιότητα της εργασίας των παιδιών, του εκπαιδευτικού και του βοηθητικού προσωπικού είναι και οι συνθήκες ήχου και θερμότητας που επικρατούν στους σχολικούς χώρους. Η βελτίωση της θερμομονωτικής ικανότητας των σχολείων, όχι μόνο θα βελτιώσει την καθημερινότητα όλων, θα εξοικονομήσει παράλληλα και τεράστια ποσά για θέρμανση και ψύξη των σχολικών αιθουσών. Η εγκατάσταση κλιματιστικών και ανεμιστήρων είναι επιβεβλημένη σε πολλούς χώρους των σχολικών κτιρίων. Είναι πραγματικά αδικαιολόγητη η καθυστέρηση που παρατηρείται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές των κυβερνητικών κτιρίων. Ιδιαίτερα, οι τεράστιες επίπεδες επιφάνειες των σχολικών κτιρίων συνιστούν ιδανικούς χώρους εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων. Οφείλουμε με σωστό προγραμματισμό να εκμεταλλευτούμε τις παρατεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας στον τόπο μας, για να εφαρμόσουμε και στην πράξη τους εκπεφρασμένους στόχους για αειφόρο ανάπτυξη.
Εξίσου σημαντικά όμως είναι και τα θέματα καθημερινότητας. Η αυτονομία, ευελιξία και ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών από τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων θα πρέπει να αποτελεί βασική επιδίωξη της εκάστοτε Σχολικής Εφορείας. Η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αναφοράς και επίλυσης καθημερινών προβλημάτων και η αμεσότητα ανταπόκρισης και ελέγχου των υπηρεσιών θα βοηθήσει τόσο τη διεύθυνση όσο και το προσωπικό των σχολείων να επικεντρωθούν απρόσκοπτα στο εκπαιδευτικό έργο. Τα σχολεία μας πρέπει να εφοδιάζονται με αναλώσιμα, γραφική ύλη, ακόμα και με είδη καθαριότητας μέσα από απλούστερες διαδικασίες, ώστε να μην αναλώνεται πολύτιμος διοικητικός χρόνος, για τη διευθέτηση τέτοιου είδους θεμάτων. Οι σχολικές διευθύνσεις είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι σε θέση να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε καθαρά εκπαιδευτικά και οργανωτικά ζητήματα.
Τέλος, το βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων έχει να επιτελέσει τον δικό του ουσιαστικότατο ρόλο στην επίτευξη των στόχων του κάθε σχολείου. Η ανάγκη αξιολόγησης, στήριξης και επιμόρφωσης του βοηθητικού προσωπικού πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κάθε Σχολικής Εφορείας, συνδράμοντας έτσι στην επαγγελματική τους ανάπτυξη. Το βοηθητικό προσωπικό στηρίζει καθημερινά το έργο των εκπαιδευτικών και μπορεί με κατάλληλη επαγγελματική καθοδήγηση να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην καλή λειτουργία του σχολείου και στην επίτευξη των στόχων του.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αφορούν τη Σχολική Εφορεία και τη σημασία της στην προσφορά ποιοτικότερης εκπαίδευσης. Ο ρόλος των Σχολικών Εφόρων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οφείλουν οι Σχολικοί Έφοροι, με όραμα και συνέπεια, εργατικότητα και στοχοπροσήλωση να επιζητούν καθημερινά το καλύτερο δυνατό για τα σχολεία και τα παιδιά μας. Όποιοι κι αν εκλεγούν στις 18 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να εργαστούν με ήθος, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια, για καλύτερα σχολεία με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Εξάλλου, αυτός είναι και ο κύριος στόχος όλων όσων εργαζόμαστε καθημερινά με παιδιά: η δημιουργία ενός σχολικού χώρου ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις καθημερινές τους ανάγκες και θα είναι προσαρμοσμένος στη σύγχρονη εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα, έτσι ώστε να εξυπηρετεί στο μέγιστο δυνατό το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας. Με ομαδικότητα, πνεύμα συνεργασίας και σκληρή δουλειά, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Στο χέρι μας είναι!
*Εκπαιδευτικός
Υποψήφιος Σχολικός Έφορος Λεμεσού με το ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις
Γράφει : Μάριος Ρήγας