Σε πανηγυρικό κλίμα το πρώτο άρθρο του κ. Μαυρίδη, βουλευτή ΔΗΣΥ, για το 2014.
Έχουμε τώρα, λέει, Μνημόνιο και έτσι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Για ποιόν όμως; Σίγουρα όχι για όλους.
Γιατί για το 2014 οι προβλέψεις έχουν ως εξής: η Κομισιόν προβλέπει κερδοφορία για κάποιες επιχειρήσεις στο ψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας. Όμως οι μισθοί, ήδη μειωμένοι κατά 15%, φέτος θα μειωθούν επιπλεον κατά 30%. Από την άλλη, η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη φρόντισε ώστε αφενός να απλωθεί το βάρος της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας σε όλους ανεξαιρέτως ώστε να ελαφρυνθούν «όσοι θα επανεκκινήσουν την οικονομία» κατά την ταξικότατη δήλωση του κ. Χάσικου και αφετέρου περιέκοψε 127 εκ. Ευρώ από τις κοινωνικές παροχές και 10 εκατομμύρια από τις κοινωνικές συντάξεις. Επίσης, μπορεί να απαιτούσε το Μνημόνιο 270 εκ. Ευρώ περικοπές, όμως η Κυβέρνηση θέλοντας προφανώς να είναι το «σπασικλάκι» του Eurogroup, περιέκοψε 626 εκ ευρώ για λόγους που ακόμα δεν κατάφερε να εξηγήσει.
Έτσι ξεκινά το 2014, που κατά τον κ. Μαυρίδη θα είναι καλύτερο. Πάει, λέει, ο παλιός ο χρόνος και μαζί του το σαθρό σύστημα που έφερε την καταστροφή. Σαθρό το σύστημα, λέει, της διαπλοκής, της έλλειψης διαφάνειας, της ανοχής και της ατιμωρησίας. Σύμφωνοι. Όμως δεν είδαμε κανένα να διαμαρτύρεται για παράδειγμα, για το διορισμό του κ. Πάλμα στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, όπου συχνά εμφανίζεται για υποθέσεις του δικηγορικού γραφείου Τ. Παπαδόπουλος η σύζυγος του, πλην του κ. Μαππουρίδη. Διαπλοκή δεν το λένε αυτό; Ούτε διαμαρτυρήθηκε κανείς όταν εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώπιον της Διερευνητικής και δεν καταδέχθηκαν να τον ρωτήσουν για τα εκατομμύρια συγγενών του που «απέδρασαν» λίγο πριν το κούρεμα. Ούτε διαμαρτυρήθηκε κανείς όταν μέρος αυτών των λεφτών, επέστρεψαν και εγκαταστάθηκαν στο ταμείο της Αρχιεπισκοπής με τον Υπ. Δικαιοσύνης να μη βλέπει τίποτα το μεμπτο στο θέμα δηλώνοντας «και άλλοι έβγαλαν και δεν έδωσαν τίποτα πίσω». Ανοχή, έλλειψη διαφάνειας και ατιμωρησία δεν τα λένε αυτά;
Σαθρό, λέει ο κ. Μαυρίδης, το σύστημα με μεγάλη ευθύνη των συνδικάτων. Κεκτημένο, κατά τον κ. Μαυρίδη, είναι να εργάζεται κάποιος υπο καλές συνθήκες εργασίας και να αμοίβεται σύμφωνα με την παραγωγή του. Παραδόξως ο κ. Μαυρίδης δεν εντοπίζει το σαθρό όταν η Χ εταιρεία, στην οποία το σαθρό σύστημα χάριζε απλόχερα και δίχως εξασφαλίσεις δάνεια δισεκατομμυρίων, το 2013 αύξησε τα κέρδη της, αλλά πρώτα μείωσε και έπειτα «κούρεψε» τους μισθούς. Μήπως δεν ήταν η παραγωγή των εργαζομένων που αύξησε τα κέρδη; Φυσικά και ήταν, αλλά ας μην είμαστε δογματικοί τα συνδικάτα φταίνε!
Όμως το καλύτερο ο κ. Μαυρίδης το φύλαξε για το τέλος. Σαθρό και διεφθαρμένο, λέει, το σύστημα που χτίσαμε, λόγω των νοοτροπιών μας. Με δανεικά, λέει, αγοράζαμε σπίτια και εξοχικά και αυτοκίνητα, μέχρι και στεγνωτήρια ρούχων και πηγαίναμε στο εξωτερικό και σπουδάζαμε ό, τι μας άρεσε (!). Δε φταίνε ας πούμε οι τράπεζες που έδωσαν δάνεια πέραν των 25 δις και ο τότε Διοικητής της ΚΤ σφύριζε αδιάφορα, αλλά φταίνε οι κύπριοι που έκαναν ταξίδια. Δε έφταιξε ας πούμε ο κ. Ορφανίδης που ενέκρινε τη συγχώνευση της Εγνατίας με Λαϊκή και φορτωθήκαμε έτσι επιπλέον 4δις, αλλά φταίει ο μικρός Αντρέας που ήθελε να γίνει ηθοποιός. Δεν έφταιξαν, ας πούμε, αυτοί που αποφάσιζαν οι Κυπριακές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα με τη σέσουλα όταν ο υπόλοιπος πλανήτης ήθελε να τα ξεφορτωθεί, αλλά φταίει ο γείτονας που ήθελε να χτίσει εξοχικό.
Καμία αυταπάτη…καλή αγωνιστική χρονιά!
Γράφει: Μαρίνα Σάββα