Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι η πλούσια Ελβετία, που δεν θυμάμαι να την άγγιξε ποτέ οικονομική κρίση και τα συνεπακόλουθα της, δεν διέθετε δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες της που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Δεν διέθετε τον κατεξοχήν κοινωνικό θεσμό, τον θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Πιστεύω ότι αυτό δεν ήταν η μεγάλη είδηση. Η πραγματική είδηση προήλθε από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε να θέσει σε Δημοψήφισμα την Εφαρμογή του Θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τους Ελβετούς Πολίτες και τελικά απορρίφθηκε η πρόταση για εφαρμογή αυτού του σημαντικού μέτρου που θα κάλυπτε τους ευάλωτους και εκτεθειμένους πολίτες της Ελβετίας.
Η Ελβετία, η πλέον ευημερούσα χώρα ολόκληρης της Ευρώπης, αναγνώρισε την αναγκαιότητα να εφαρμόσει αυτό το σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό μέτρο, το μέτρο για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, για τους μη προνομιούχους πολίτες, θέτοντας το σε Δημοψήφισμα.
Τελικά μέσα από Δημοψήφισμα απορρίφθηκε η εφαρμογή του μέτρου γιατί θεωρήθηκε ότι θα είχε κόστος για τη πλούσια Ελβετία και δεν τόλμησαν να αναλάβουν το βάρος της κοινωνικής ευθύνης. Κι’ όμως στη μικρή αδύναμη Κύπρο που πέρασε από Χρεωκοπία και Μνημόνια, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δεν δίστασε και δεν φοβήθηκε να αναλάβει την κοινωνική ευθύνη και το δημοσιονομικό κόστος και να προστατεύσει τους ευάλωτους Κύπριους Πολίτες προχωρώντας στη πλήρη προστασία τους, απλώνοντας Δίκτυ Κοινωνικής Προστασίας, στους έχοντας πραγματική ανάγκη.
Επειδή στο τόπο μας, υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία μηδενισμού των πάντων, δυστυχώς από τον μηδενισμό δεν ξέφυγε ούτε και το πλέον φιλολαϊκό και κοινωνικό μέτρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Πιστεύω ότι το Κυπριακό Κράτος εάν υπάρχει κάτι για το οποίο δικαιούται να περηφανεύεται ως Κράτος Πρόνοιας και Κράτος με κοινωνική ευαισθησία, είναι γιατί θεσμοθέτησε το ΕΕΕ. Πρόκειται για πραγματική κοινωνική μεταρρύθμιση, πρόκειται για μια μικρή κοινωνική επανάσταση για το τόπο μας. Ουσιαστικά με αυτό το μέτρο δεν θα υπάρχει Κύπριος Πολίτης που θα μείνει στο περιθώριο και στους ´´πέντε δρόμους´´ χωρίς να λαμβάνει ούτε ένα ευρώ. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, ακόμα και στην ευημερούσα Ελβετία, γιατί αυτό το πρωτοποριακό κοινωνικό μέτρο ουσιαστικά εφαρμόστηκε μόνο στη χώρα μας. Σε σχετική μου ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ε.Ε συγχαίρει τη πατρίδα μας για την προχωρημένη της κοινωνική πολιτική και εκφράζει τη πρόθεση της να εξετάσει και να προωθήσει το κοινωνικό μοντέλο της Κύπρου και σε άλλες χώρες.
Το ότι η Κύπρος, που το 2013 πέρασε από τον εφιάλτη της Χρεωκοπίας, σήμερα εφαρμόζει το θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αποτελεί τεράστια επιτυχία. Το ότι 17.000 συμπατριώτες μας με τις οικογένειες τους αποτελούν τους νέους δικαιούχους για το ΕΕΕ, αντανακλά το εύρος της επιτυχημένης απόφασης της Κυβέρνησης να υιοθετήσει αυτό το σημαντικό μέτρο για τους συμπατριώτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη.
Φυσικά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και δεν θεωρούμε ότι από μόνο του το μέτρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος επιλύει όλα τα προβλήματα της κοινωνίας μας. Ακόμη μπορεί στην εφαρμογή του αυτό το μέτρο να παρουσιάζει ελλείψεις και να απαιτείται περαιτέρω βελτίωση Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι τα προβλήματα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας θα επιλυθούν οριστικά όταν θα κατορθώσουμε να εξαλείψουμε πλήρως τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, όταν θα υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης για τον κάθε άνεργο και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και όταν θα διασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση για τον κάθε Κύπριο Πολίτη.
Οφείλουμε όμως να επιβραβεύουμε, να στηρίζουμε και ενισχύουμε θετικά κοινωνικά βήματα, όπως είναι η καθιέρωση του ΕΕΕ που αντικειμενικά είναι ένα μικρό κοινωνικό άλμα.
Γράφει: Λευτέρης Χριστοφόρου