Home Λεόντιος Φιλοθέου Σε μία κανονική χώρα, που πιστεύετε θα βρίσκονταν; Του Λεόντιου Φιλοθέου

Σε μία κανονική χώρα, που πιστεύετε θα βρίσκονταν; Του Λεόντιου Φιλοθέου

Numbers never lie που λένε και στα χωριά μας. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 


➡️192 σελίδες η έκθεση της Ελεγκτική Υπηρεσίας για τα «χρυσά» διαβατήρια.

➡️76 φορές εντός του κειμένου η λέξη παρανομία και τα παράγωγα αυτής.

➡️107 περιπτώσεις που οι Υπουργοί Εσωτερικών πέρασαν από το shredder τα σημειώματα που έλεγαν ότι οι επενδυτές δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

➡️74 περιπτώσεις που τα σημειώματα έφτασαν στο Υπουργικό και αυτό έκανε συλλογικά την πάπια πολιτογραφώντας ως πατριωτάκια μέχρι και εμπόρους ναρκωτικών.

➡️200 εκατομμύρια ΦΠΑ που χαρίστηκε, έτσι επειδή ήταν και large.

➡️25 εκατομμύρια από τέλη που δεν εισπράχτηκαν. Τέτοια φιλανθρωπία ούτε η Μητέρα Τερέζα.

➡️1 δις ακυρωμένα συμβόλαια και 3.5 δις σε εκκρεμότητα.

➡️3810 πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν επειδή έτσι: κόρες, γιοι, σύζυγοι και χαρέμια, ξαδέρφια, γαμπροί (άλλοι γαμπροί), συγάμπροι και συμπέθεροι (άλλοι συμπέθεροι).

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή. Με εξαίρεση 2-3 καθεστώτα της Υποσαχάριας Αφρικής, σε κάθε άλλη φυσιολογική χώρα του κόσμου, μια τέτοια έκθεση θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό, παραιτήσεις και ποινικές έρευνες. Ξέρετε εσείς, από αυτές τις περίεργες χώρες που οι Υπουργοί παραιτούνται επειδή ξόδεψαν 15 ευρώ με την υπηρεσιακή τους κάρτα.

Εις γην εναλίαν ωστόσο Κύπρο, οι πρωταγωνιστές της έκθεσης σήμερα έπραξαν τα ακόλουθα. Πρόεδρος και Υπουργικό έστησαν (κυριολεκτικά) φαγοπότι στο Τρόοδος δηλώνοντας ότι θα μελετήσουν προσεκτικά το (μεταφορικά) φαγοπότι της έκθεσης.

Ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου βρέθηκε τυχαία στο Κονγκό. Τώρα αν είναι για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές ή να τους εξηγήσει πως γίνονται οι σωστές δουλειές, θα σας γελάσω.

Ο δε κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος υπήρξε για 10 σχεδόν χρόνια πρωταγωνιστής στα όσα η έκθεση καταλογίζει χωρίς ουδέποτε να διαφωνήσει, 12 και πλέον ώρες μετά, μάλλον δεν βρήκε λίγο χρόνο ανάμεσα στα φεστιβάλ, τη διαβούλευση με τους πολίτες και τις ωραίες πόζες για να εκδώσει έστω μια λιτή ανακοίνωση για το σκάνδαλο του αιώνα.

Κι έτσι για το κερασάκι στην τούρτα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι λίγο πιο εκεί, στη Γενική Εισαγγελία οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να πάρουν την έκθεση αυτή και να διερευνήσουν τις ευθύνες, υπήρξαν και οι δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που πρωταγωνιστεί στην έκθεση άρα καλούνται να διερευνήσουν και τους εαυτούς τους.

Κλείνοντας, «σημαντική ανακάλυψη» φυσικού αερίου λέει στο τεμάχιο 6. Σήμερα. Τυχαία βεβαίως-βεβαίως. Ακόμα μια έκθεση και θα βρούμε και πετρέλαιο. Και χρυσό. Και διαμάντια μη σας πω.

Υ.Γ. Διαφθορά. Διαπλοκή. Αθέμιτος πλουτισμός. Σύγκρουση συμφέροντος. Κατάχρηση εξουσίας. Παρανομίες. Δοσοληψίες. Πολιτογράφηση υπόδικων. Απολεσθέντα έσοδα εκατομμυρίων που κανείς δεν διερευνά με τι αντάλλαγμα. Έγκλημα χωρίς τιμωρία. Ας σκεφτούμε λίγο λοιπόν το διακύβευμα.

Edited: τελικά έβγαλε ανακοίνωση το επιτελείο του. Επιρρίπτει ευθύνες σε κάτι εξωγήινους, μαζί με μια ολιστική προσέγγιση.