Home Λεόντιος Φιλοθέου Ο δεκάλογος της αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Του Λεόντιου Φιλοθέου

Ο δεκάλογος της αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Του Λεόντιου Φιλοθέου

ant3493920004

Σημείωση Αρθρογράφου: Ο πιο κάτω δεκάλογος αποτελεί την (μη αντικειμενική) άποψη μου.


Για σκοπούς συντομίας Π.Α.: Προ Αναστασιάδη  Μ.Α.: Μετά Αναστασιάδη

1. Το πλαφόν στην τιμή του γάλακτος Π.Α. ήταν: παρέμβαση στην αγορά, παραβίαση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, επαίσχυντη και ελεεινή πράξη. Το πλαφόν στην τιμή του (ίδιου) γάλακτος Μ.Α. είναι προστασία του καταναλωτή από τις αδικαιολόγητες αυξήσεις.

 

2. Η δημοσιοποίηση αναλυτικών περιουσιακών στοιχείων του τέως και 6 μελών της οικογένειας του εμπεριείχε (ατεκμηρίωτες) λογιστικές αλχημείες. Ο Αναστασιάδης με μια κόλλα χαρτί με εισοδήματα χωρίς περιουσία και ο Λιλλήκας με την ίδια κόλλα αλλά με περιουσία χωρίς εισοδήματα, δεν έκαναν καμιά αλχημεία.

 

3. Κανένας σχολιασμός, έρευνα ή υπαινιγμός για αλχημεία στους ελεγμένους λογαριασμούς των τραπεζών όπου για χρόνια παρουσίαζαν κέρδη και υπερκέρδη. Εξάλλου είχαμε τους καλύτερους ελεγκτές, ικανά Δ.Σ., την καλύτερη εποπτεία και φυσικά έγκριτους νομικούς!

 

4. Στην Π.Α. εποχή η ανεργία κάλπαζε (αναμφίβολα). Μ.Α ανεβαίνει μεν, αλλά βρίσκεται σε πτωτική τάση (παρόλο που ανεβαίνει). Απαγορεύεται η λέξη «καλπάζει» εκτός από τις περιγραφές των ιπποδρομιακών αγώνων.

 

5. Στη Μ.Α εποχή δεν αναφέρουμε τις Π.Α. ακόλουθες λέξεις: συντάξεις, μισθοί, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια. Χρησιμοποιούμε τις λέξεις: επανεκκίνηση, ανάπτυξη, πώληση, Χα-Ποτάμι. Η λέξη αυτοκίνητο μετονομάζεται σε λιμουζίνα, για σκοπούς τέως. 

 

6. Στη Μ.Α. εποχή οι υποβαθμίσεις είναι αποτέλεσμα άγνοιας των Οίκων Αξιολόγησης. Καμία δήλωση από Αβέρωφ-Νικόλα. Στις απαγορευμένες, και η λέξη «υποβάθμιση». Αποφεύγουμε αναφορές στην εξάρτηση από την Ελληνική Οικονομία και στις επιπτώσεις από το κούρεμα στην Ελλάδα.

 

7. Ουδέν μεμπτό στους Μ.Α. διορισμούς: Διερευνητική Επιτροπή που παραιτήθηκε 9 φορές, μισή Ένωση Συντακτών στο Προεδρικό, καναλάρχης Υπουργός Εσωτερικών, καμία ανακύκλωση στο Υπουργικό, πληθώρα γυναικών (βασικά μία εκ των υστέρων), ειδικοί συνεργάτες συγγενείς μεν αλλά «ικανοί  και άριστοι»!

 

8. Κανείς δεν ευθύνεται για το απόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ που έκανε 15 μέρες στο Προεδρικό μέχρι να βρει το δρόμο του. Κάποιος το έδωσε στο Λίο για να το πάρει του Μακάριου. Ο Λίο συγχύστηκε και το εναπόθεσε μπροστά από το άγαλμα του originalΜακάριου έξω από το Προεδρικό. Μην ασχοληθείτε περαιτέρω.

 

9. Δεν αγοράστηκαν ομόλογα, κανένας δεν δανειζόταν χωρίς εξασφαλίσεις, τα μέλη των Δ.Σ. δεν δανείστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια, δεν αντλούσαν ΕLA αβέρτα. Όλα τα δις χάθηκαν στο Ταμείο Αλληλεγγύης (το είπε και η Οσία Γενική Ελέγκτρια, ευλόγησον), στις επιστολές του Σταύρου και του Λευτέρη για πολίτες με πραγματικές ανάγκες και στην αίτηση δανείου της Ομόνοιας η οποία απορρίφθηκε.

 

10. Ο συμπέθερος δεν έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό. Ο Αναστασιάδης δεν δέχτηκε κούρεμα. Το κούρεμα δεν κατέστρεψε την οικονομία. Ο συμπέθερος δεν έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό. Ο Αναστασιάδης δεν δέχτηκε κούρεμα. Το κούρεμα δεν κατέστρεψε την οικονομία. Να επαναλαμβάνεται 15 φορές ημερησίως. Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως.

 

Υστερόγραφο…

Σε καμία περίπτωση δεν τα βάζω με τους δημοσιογράφους. Στο τέλος της ημέρας τη δουλειά τους κάνουν. Είναι και θέμα επιβίωσης. Δεν τα βάζω ούτε με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Αυτοί κι αν κάνουν τη δουλειά τους! Στο κάτω-κάτω, ο κάθε ένας από εμάς, θα πρέπει να μπορεί να φιλτράρει αυτά που διαβάζει και που ακούει. Να μπορεί να κρίνει τι κρύβεται πίσω από αυτά.

Αλλά υπάρχουν σε όλα και κάποια όρια. Ακόμα και στον αποπροσανατολισμό!

Δεν μπορείς από τη μια να κλείνεις τα μάτια σε οικονομικά εγκλήματα δισεκατομμυρίων και να δείχνεις τόσο ζήλο για αίτηση δανείου της Ομόνοιας. Πρόβλημα με τις λιμουζίνες; Πρόβλημα  με όλους και όχι στοχοποίηση! Κριτική για τα περιουσιακά; Κριτική για όλους! Ατασθαλίες; Πραγματικές και όχι τεχνητές, εντυπωσιασμού και παραπλάνησης. Αλλά για όλους! Πρώην, νυν και Αεί – ναι, εσύ είσαι ο Αεί Αρχιεπίσκοπε μου!

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν και πρέπει να έχουν άποψη. Και να τη λένε! Αλλά πρέπει επιτέλους να σταματήσουν κάποιοι να υπηρετούν την άποψη είτε τη δική τους είτε άλλων. Διότι κατά τη δική μου (μη αντικειμενική) άποψη, η δημοσιογραφία ως λειτούργημα οφείλει και πρέπει να υπηρετεί πάνω απ’ όλα την αλήθεια!

                                

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου