Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο διοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα ενάντια στον πόλεμο και τις επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή.
Η διοργάνωση έγινε από ΑΚΕΛ και την Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά (ΕΕΑ/ΒΠΑ) που προσκάλεσαν εκπροσώπους από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράν, τον Λίβανο, την Τουρκία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Ωστόσο οι ομιλητές από τη Συρία και το Λίβανο δεν μπόρεσαν τελικά να παρευρεθούν καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα με τις θεωρήσεις τους και επιπλέον ο Σύρος εκπρόσωπος πέραν του προβλήματος αυτού δεν ήταν σε θέση να διανύσει την εμπόλεμη ζώνη.
Το κύριο θέμα του σεμιναρίου είχε φυσικά τον πόλεμο στη Συρία, το παλαιστινιακό ζήτημα, τις εντάσεις στην περιοχή και τις προσδοκίες για το μέλλον. Ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή αν και είναι κάτι που οι περισσότεροι απεύχονται δεν φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, καθώς η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διαχυθεί και εκτός Συρίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Ειδικά για τη Συρία, εκφράστηκε εντονότατα η αντίθεση στον πόλεμο, σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση ή παρέμβαση στην Συρία και στον εφοδιασμό με όπλα κάθε τύπου από εξωγενείς παράγοντες. Αλλά η ανησυχία αφορά φυσικά ολόκληρη την περιοχή καθώς λόγω οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας, η περιοχή στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων αποτελεί στρατηγικό θήραμα κάθε αρπακτικού που σέβεται τον εαυτό του και παρακολουθούμε χρόνια τώρα τις κινήσεις αυτές. Τα σχέδια για μία “νέα Μέση Ανατολή” από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης ως καταστροφική παράμετρος για την σταθερότητα της περιοχής.
Ο εκπρόσωπος του κομμουνιστικού κόμματος της Τουρκίας τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει το επαρκές οικονομικό, ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο για να διατηρήσει οποιαδήποτε σταθερότητα, κι αυτό παρά την στήριξη των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού κομμουνιστικού κόμματος αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του από τον περασμένο Ιούνιο, εκκίνηση του δεύτερου επαναστατικού κύματος, είπε πως ενώ έχουν επιτευχθεί ήδη πολλά, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Ειδικότερα καταδίκασε τις αντιδραστικές θρησκευτικές τάσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την στήριξη που απολαμβάνει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ εναντίον των συμφερόντων του αιγυπτιακού λαού. Έκανε έκκληση για στήριξη από δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και για παύση κάθε παρεμβατισμού στην περιοχή που εξυπηρετεί σχέδια ενάντια στην απελευθέρωση και την ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας. Ο εκπρόσωπος του Τουντέ -Ιρανικού κομμουνιστικού κόμματος, σημείωσε το επικίνδυνο της απομόνωσης που έχει υποστεί η χώρα του και πως η “νέα εποχή” που χαιρετίζουν κάποιοι με την εκλογή του νέου προέδρου δεν έχει κανένα αντίκρισμα βελτίωσης των συνθηκών για τον λαό. Ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στις ξένες επεμβάσεις και πολέμους, που γίνονται για καταλήστευση του φυσικού πλούτου των χωρών της περιοχής, αλλά και για αύξηση της επιρροής τους σε αυτές και στην ευρύτερη περιοχή πράγμα που δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.
Η εκπρόσωπος του κομμουνιστικό κόμματος του Ισραήλ σημείωσε πως η κυβέρνηση και το κράτος του Ισραήλ θα επωφελούταν από κάποια παρέμβαση στην περιοχή, καθώς αφενός το Ισραήλ είναι υπέρ του να θεωρείται το Ιράν η κύρια απειλή της περιοχής και αφετέρου κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε την υπεροχή του στρατιωτικού σκέλους του Ισραήλ ως μοναδικής “πυρηνικής δύναμης”. Προσέθεσε πως συνεπώς για μια Μέση Ανατολή απαλλαγμένη από χημικά και πυρηνικά όπλα, αποτελεί προϋπόθεση ο έλεγχος του οπλοστασίου όχι μόνο του Ιράν αλλά και του Ισραήλ.
Συγκεκριμένα για το Ισραήλ τονίστηκε το γεγονός πως συστηματικά απορρίπτει ψηφίσματα του ΟΗΕ πράγμα που αποτελεί φραγμό σε οποιαδήποτε διαπραγματευτική κατάσταση, με προεξέχοντα τα ζητήματα εκείνα των προσφύγων από το 1948 και της Λωρίδας της Γάζας. Η κατάσταση αυτή, που συντηρείται με αφενός την στήριξη των ΗΠΑ και αφετέρου την απάθεια της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας, εξυπηρετεί ξεκάθαρους γεωπολιτικούς στόχους και διατηρεί μια τόσο σοβαρή κατάσταση άλυτη για δεκαετίες. Παρά ταύτα η εκπρόσωπος του κομμουνιστικού κόμματος του Ισραήλ, μας τόνισε πως ναι μεν θέλουν μια πιο δραστήρια στάση της διεθνούς κοινότητας αλλά μέσω του ΟΗΕ και όχι σε παρεμβατικά επίπεδα. Και όσον αφορά την ΕΕ, σημείωσε πως η στάση της ως προς του οικισμούς θα έπρεπε να είναι πιο δυναμική και βήματα όπως η ειδική επισήμανση προϊόντων προερχόμενα από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ή και η πλήρης απαγόρευση εισαγωγής όπως ζητείται από κάποιους είναι στην καλή κατεύθυνση. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια οφέλη του εμπορίου αυτού τόσο για το Ισραήλ όσο και την ΕΕ είναι αμφίβολο να τεθεί τέτοιου είδους μποϋκοτάζ.
Η επικράτηση της ειρήνης και η αποπυρηνικοποίηση της περιοχής είναι ένα φλέγον ζήτημα για την Κύπρο και γι’ αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των προσπαθειών προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω του διαλόγου και της στενής συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και δη τις προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις που θα πρέπει να συνεχίζουν να συντονίζουν την δράση τους προς τον στόχο αυτό. Ένας ακόμη πόλεμος θα χρησιμεύσει μόνο σε κάποιες πολιτικές ελίτ και στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και σε καμία περίπτωση τον λαό. Είναι λοιπόν κρίσιμο να συνεχίζουμε να διεκδικούμε τον στόχο αυτό ως προϋπόθεση και πρώτο βήμα για οποιαδήποτε αλλαγή σε όφελος των λαών.
Γράφει: Κυριάκος Τριανταφυλλίδης