Home Κατερίνα Αντωνίου Άνθρωποι της Νέας Υόρκης. Της Κατερίνας Αντωνίου

Άνθρωποι της Νέας Υόρκης. Της Κατερίνας Αντωνίου

humny


Στον απολογισμό αυτής της χρονιάς εύκολα μπορούμε να βρούμε πολλά αρνητικά.

Σκάνδαλα, μίζες, απάτες, πόλεμοι, προσφυγοποίηση, οικονομικές δυσκολίες.Θα ήταν κρίμα όμως ο απολογισμός μας να έμενε σε αυτά όταν υπάρχουν και τα θετικά της χρονιάς, που αν τα δούμε συλλογικά ίσως να αποχαιρετίσουμε χαρούμενοι το 2015 και να υποδεχτούμε με ελπίδα τη νέα χρονιά.

Ένα από τα πολύ θετικά της χρονιάς είναι… μια σελίδα στο Facebook. Η σελίδα Humans of New York – Άνθρωποι της Νέας Υόρκης – δεν φτιάχτηκε φέτος, αλλά σίγουρα έκανε – και – φέτος τον κόσμο πιο όμορφο φέρνοντας κάποιους ανθρώπους λίγο πιο κοντά. Η σελίδα είναι απλά η ιδέα ενός επαγγελματία φωτογράφου, του Μπράντον Στάντον, να φωτογραφίζει τους ανθρώπους της Νέας Υόρκης και να μοιράζεται, μαζί με τη φωτογραφία τους, και μια μικρή ιστορία τους, όπως τη διηγήθηκαν στον ίδιο. Η σελίδα, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010, καταγράφει σήμερα εκατομμύρια φίλους, συμπεριλαμβανομένου και διασημοτήτων, μεγάλων εταιριών και πολιτικών.

Γιατί είναι αυτή η πρωτοβουλία αξιοσημείωτη; Επειδή η σελίδα που εξελίχθηκε σε μια συλλογή πορτραίτων καθημερινών ηρώων μας δείχνει πως ο καθένας από εμάς κουβαλά μια ξεχωριστή ιστορία. Τα εκατομμύρια φίλων της σελίδας πολλές φορές ταυτίστηκαν με τις χιλιάδες ιστορίες που παρουσιάστηκαν, γέλασαν, συγκινήθηκαν, πήραν ελπίδα ή πρόσφεραν αγάπη, αφού η διαδραστική μορφή μιας σελίδας στο Facebookεπιτρέπει επώνυμα σχόλια στήριξης και πρωτοβουλίες.

Η προβολή και η δημοτικότητα της σελίδας ενέπνευσαν τον Στάντον να ταξιδέψει, θέλοντας έτσι να συμπεριλάβει τα πορτραίτα καθημερινών ανθρώπων και από άλλες χώρες, όπως το Ιράκ και το Πακιστάν, λαμβάνοντας πολλές ευχαριστίες από ντόπιους για το ότι η προβολή της καθημερινότητάς τους παρουσίασε τις όμορφες ιστορίες της χώρας τους, σπάζοντας αρνητικά στερεότυπα. Η προσφυγική κρίση δεν άφησε ασυγκίνητο τον – πλέον διάσημο –φωτογράφο που ταξίδεψε σε Τουρκία και Ελλάδα δημιουργώντας τα πορτραίτα των ανθρώπων που προσφυγοποιήθηκαν. Πολλές ιστορίες έγιναν viralκαι αντιστάθμισαν το αίσθημα καχυποψίας και φόβου που δημιούργησαν οι μετακινήσεις πρωτόγνωρα μεγάλων ομάδων πληθυσμού.

Μια από τις ιστορίες που συγκίνησε έντονα ήταν του «Επιστήμονα». Η ιστορία του ξετυλίγεται μέσα από 7 φωτογραφίες, που συνοδεύονται από 7 μικρά αποσπάσματα της διήγησης του ίδιου. Με έφεση και αγάπη προς τις επιστήμες, ο «Επιστήμονας» κατάφερε να τελιώσει το σχολείο στη Συρία, να αριστεύσει στις σπουδές του και να ολοκληρώσει διδακτορικές σπουδές με υποτροφία. Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια συμφοιτήτριά του και δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια, αγαπητή στην κοινότητά της. Το σπίτι του το σχεδίασε και το έκτισε ο ίδιος, ένα σπίτι που χτυπήθηκε από ένα βλήμα με βόμβες. Το χτύπημα ήταν αρκετό για να καταστρέψει τον πάνω όροφο, εκεί που βρισκόταν η γυναίκα και η κόρη του. Ο ίδιος δεν ήταν στο σπίτι εκείνη την ώρα και ο γιος του, δεκατεσσάρων τότε, μετέφερε τα κομμάτια της νεκρής μητέρας και αδερφής του έξω από το σπίτι. Μετά από αυτό δεν ήταν οι ίδιοι, λες και η ζωή είχε σταματήσει εκείνη τη μέρα. Ο «Επιστήμονας» έφυγε για την Τουρκία με το γιο και τη δεύτερη κόρη του και παρά τις σπουδές του, χωρίς άδεια εργασίας δυσκολευόταν να καλύψει τις ανάγκες τους. Έφτιαχνε σχέδια οικοδομών τα οποία έδινε σε ντόπιους εργολάβους για πενιχρές απολαβές. Αν και παλεύει παράλληλα με καρκίνο στο στομάχι, ονειρεύεται καλύτερες μέρες στην Αμερική όπου θα μπορεί να συνεχίσει τις έρευνές του και να προωθήσει τις εφευρέσεις που έχει ήδη σχεδιάσει.

Η ιστορία του «Επιστήμονα» συγκίνησε πολλούς από τους φίλους της σελίδας του Στάντον, συμπεριλαμβανομένου και του Μπαράκ Ομπάμα, που έστειλε μήνυμα υποστήριξης στο Σύριο «σαν σύζυγος και πατέρας». Η ιστορία του άγγιξε και τον ηθοποιό Έντουαρντ Νόρτον, ο οποίος ξεκίνησε εκστρατεία χρηματικής υποστήριξης που ονόμασε “The Scientist” – ο Επιστήμονας. Η εκστρατεία μάζεψε πάνω από 450 χιλιάδες δολάρια, ποσό που θα βοηθήσει τον Σύριο να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή στο Μίσιγκαν της Αμερικής όπου έγινε αποδεκτός, να λάβει ιατρική περίθαλψη και να συνεχίσει την επιστημονική του έρευνα για να μπορέσει, όπως είπε ο ίδιος, να προσφέρει κάτι στην ανθρωπότητα.

Χάρη στην όμορφη πρωτοβουλία του Στάντον, ο Επιστήμονας, ο Νόρτον και εκατομμύρια καθημερινοί ήρωες μπορούν να χαμογελούν, να προσφέρουν και να ελπίζουν σε ένα όμορφο αύριο. Καλή χρονιά.

Γράφει: Κατερίνα Αντωνίου