Home Γιώτα Χατζηλοϊζου Το πλέον κουραστικό κυπριακό ζήτημα. Της Γιώτας Χατζηλοϊζου

Το πλέον κουραστικό κυπριακό ζήτημα. Της Γιώτας Χατζηλοϊζου

davosgiota

Το ραντεβού καθορίστηκε στο Νταβός.


Τετ α τετ μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και Ακκιντζί σε ένα χιονισμένο μαγευτικό μέρος στις Ελβετικές Άλπεις. Το Νταβός είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.560 μέτρων και είναι η ψηλότερη πόλη στην Ευρώπη. Εκεί λοιπόν, κάθε χρόνο γίνεται μια μεγάλη διοργάνωση μετά ποτού, φαγητού και παρέλασης διάσημων προσωπικοτήτων. Ας υπενθυμίσω την περιβόητη φράση του τραγουδιστή Bono των U2, ο οποίος αποκάλεσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «συνάντηση των χοντρών γάτων στο χιονισμένο Νταβός», εννοώντας ότι  δεν αποτελεί παρά σημείο συνάντησης των ελίτ του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτελεί σημαντικό γεγονός, από τη μία γιατί συμμετέχουν ισχυροί ηγέτες χωρών με πλούσια δράση στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα και από την άλλη, μια διοργάνωση με ποικίλες ομιλίες αναφορικά με τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής εποχής καθώς επίσης η προσφυγική κρίση, η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας, το μέλλον της Ευρώπης, η θεραπεία του καρκίνου, αλλά και η ισότητα των δύο φύλων.

Για το τελευταίο θέμα να σημειωθεί ότι το 2015 μόλις το 17% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Και το οποίο θέμα ως γυναίκα, με θίγει και πολύ με απασχολεί, μιας και εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, αλλά προς το παρών θα παραμείνω στα ουσιώδη περί του κυπριακού ζητήματος.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια αποτελεί προσωπικό στοίχημα όλων των εμπλεκόμενων μερών. Της Ε.Ε., του Ομπάμα, και του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Εν αναμονή εξελίξεων για το πλέον κουραστικό κυπριακό ζήτημα, το οποίο πιθανολογείται και φημολογείται  ότι θα λάβει τέλος, στο επερχόμενο Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας όπου θα συναντηθούν μετά από πρόσκληση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 21 Ιανουαρίου. Μια συνάντηση η οποία θα είναι ίσως καθοριστική για τυχόν επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του έτους.

Σαράντα ένα χρόνια πέρασαν με αμέτρητες συναντήσεις μεταξύ τους και μεταξύ των προηγούμενων ηγετών. Τι αλλάζει τώρα και συγκεκριμένα το 2016;  Εικασίες, προβλέψεις και φτερουγίσματα ελπίδας να αναβιώνουν ξαφνικά μετά από σαράντα ένα χρόνια. Είναι μήπως η ώρα για να μετατραπεί η πρόκληση σε μια ευκαιρία; Η μήπως η επικείμενη συνάντηση υπό την άτυπη συνοδεία των ισχυρών παρευρισκομένων, θα είναι ένα εμπόδιο το οποίο θα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο νησί;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε πώς θα μπορούσε να βρεθεί λύση εντός του έτους, εφόσον υπάρξει επαρκής πρόοδος στο εδαφικό, κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Συνεπώς εναπόκειται στις διαθέσεις της Τουρκίας για την εξέλιξη της παρούσας κατάστασης. Άραγε θα γίνουν αποδεκτά τα όσα δικαίως ζητάμε;  Αδιαμφισβήτητα η λύση του Κυπριακού, αποτελεί μια πρόκληση την οποία πολλοί την επεδίωξαν. Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία για πρώτη φορά βλέπει την ουσία της λύσης. Και γιαυτό το λόγο, είναι κρίσιμος ο ρόλος των ξένων ηγετών, στο να πείσουν την Τουρκία ότι η λύση του Κυπριακού συμφέρει και την ίδια από όλες τις απόψεις.

Είναι αλήθεια ότι στο νησί μας έχουμε ακόμα αρνητική ειρήνη. Σκοπός πλέον, είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να εισέλθουν σε ένα συμβιβασμό, ο οποίος θα παρέχει θετική ειρήνη. Μια ειρήνη που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην επίλυση των καθημερινών ζητημάτων του κάθε πολίτη, είτε χριστιανού είτε μουσουλμάνου, είτε άθεου. Η λύση θα πρέπει πλέον, να μην βασίζεται σε θρησκευτικά κριτήρια, και σε λάθη του παρελθόντος, αλλά σε ουσιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, του κάθε πολίτη που ζει σε αυτό το νησί, είτε είναι Τουρκοκύπριος είτε Ελληνοκύπριος. 

Γράφει: Γιώτα Χατζηλοϊζου